fbpx

Almanya Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partisi Eş Başkanı Baerbock: “Rusya’ya karşı savaş veriyoruz”

Paylaş

2018’den bu yana koalisyon ortağı Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı olan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Avrupa Konseyi toplantısında sarf ettiği “Biz Rusya’ya karşı bir savaş veriyoruz, birbirimize karşı değil” açıklaması Moskova’da büyük tepki topladı.

Ukrayna’ya Leopard 2 tankarı göndereceğini duyuran Almanya’nın Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, salı günü gerçekleşen Avrupa Konseyi toplantısında, “Biz Rusya’ya karşı bir savaş veriyoruz, birbirimize karşı değil” sözlerini sarf etti. Baerbock’un bu sözleri Moskova’da büyük tepki topladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Moskova’daki Alman Büyükelçisinden Berlin’den gelen “çelişkili” açıklamalarla ilgili açıklama talep etti. Telegram hesabından paylaşım yapan Zaharova, “Kendileri ne hakkında konuştuklarının farkındalar mı” diye sordu.

Baerbock’un sözleri için “Savaş ilanı” yorumları 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un tepkilere neden sözleri, konuşmasındaki “We are fighting a war against Russia (Rusya’ya karşı bir savaş veriyoruz)” ifadeleri. Bu sözlerin yer aldığı konuşmasının ilgili bölümü ise şöyle:

“Son günlerde de söyledim. Evet, Ukrayna’yı savunmak için daha fazlasını yapmalıyız. Evet, tanklar konusunda da daha fazlasını yapmalıyız. Ancak en önemli ve can alıcı kısım bunu birlikte yapmamız ve Avrupa’da birbirimizi suçlama oyununa girmememizdir. Çünkü biz Rusya’ya karşı bir savaş veriyoruz, birbirimize karşı değil.”

Baerbock’un konuşmasının bu bölümü, sosyal medya platformu Twitter’da “Savaş ilanı” yorumlarıyla paylaşıldı.

Almanya adım adım savaşa dahil oluyor

Almanya, çarşamba günü, Rus ordusuna karşı kullanılmak üzere Ukrayna’ya ilk etapta 14 adet Leopard 2 tankı göndereceğini duyurmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bu kararın Almanya ile ilişkileri olumsuz yönde etkileneceğini söylemişti. Peskov, “Bu tür bir sevkiyat ilişkilerinin geleceği için iyiye işaret etmiyor. Şüphesiz ki bu durum, ilişkilerin geleceğine yönelik kaçınılmaz bir iz bırakır” demişti.

Rusya, Ukrayna’yı silahlandıran ülkelerin adım adım fiilen savaşın parçası haline geldiklerini vurguluyor. Rus medyası, Alman Bakan Baerbock’un açıklamasının bunu teyit ettiğini vurguladı.

Almanya ve diğer Batılı ülkeler ise Ukrayna’daki çatışmada Rusya’ya karşı taraf olmadıklarını öne sürüyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, çarşamba Alman ZDF kanalında, Almanya ve müttefiklerinin tank teslimatlarıyla savaşa katılıp katılmadığına ilişkin soruya “Hayır, kesinlikle hayır. Rusya ile NATO arasında savaş olmamalı” yanıtını vermişti.

Alman Dışişleri Bakanlığı da Baerbock’un sözlerinin ardından açıklama yaparak Almanya’nın “çatışmanın tarafı olmadığını” vurguladı. 

Evrensel / Gaste Avrupa