fbpx

Dersimli Sibel Arslan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkan Yardımcısı oldu

Paylaş

İsviçre Federal Parlementosu Yeşiller Partisi (BastA! bileşeni) milletvekili olan Sibel Arslan, İsviçre temsilcisi olarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkan Yardımcılığına seçildi.

Sibel Arslan iki dönemdir Yeşiller Partisi’nin (BastA!) milletvekili olarak İsviçre Federal Parlamentosu’nda çalışmalarını yürütmekteydi. Aynı zamanda partisinin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi idi.

İsviçre Yeşiller Partisi yönetiminde de yer alan Arslan yaptığı ilk açıklamada “İnsan Hakları, Demokrasi ve Hukuk Devleti Avrupa Konseyinin temel ilkeleridir. İsviçre Temsilcisi olarak Avrupa Konseyi yönetimine seçilmiş olmaktan mutluyum” dedi.

11 yaşında Dersimli bir ailenin kızı olarak geldiği İsviçre’de, bugün İsviçre’yi Avrupa Konseyinde temsil etme başarısı gösteren Sibel Arslan, İsviçre genelinde İnsan Hakları Savunuculuğu ile tanınıyor. Göçmen kökenli genç bir kadın politikacı olarak cesaretle savunduğu ilkeleri nedeni ile sıklıkla göçmen karşıtı politikacıların hedefinde yer alan Sibel Arslan, ulusal ve uluslararası alanda yürüttüğü etkili eylemler ile tanınıyor.

Sibel Arslan geçtiğimiz günlerde de 2023 Ekim ayında yapılacak İsviçre Federal Parlamentosu seçimlerinde Basel şehrinde Yeşiller Partisi’nden (Basta!) üçüncü kez aday olarak açıklanmıştı.

Sibel Arslan Kimdir?

Dersimli bir ailenin çocuğu olan Sibel Arslan 23 Haziran 1980 doğumludur. Avukat olan Sibel Arslan BastA! (Yeşiller) Partisi’nde uzun zamandır siyaset yapmakta.

AKPM Hakkında

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa Konseyi’nin parlamenter koludur.

Meclis, Avrupa Konseyi üye devletlerinin ulusal parlamentolarından seçilen 306 üyeden oluşur ve genellikle yılda dört kez, bir hafta süren genel kurul toplantıları için Strasbourg’da toplanır.

Hükümetleri temsil eden yürütme organı olan ve sürekli diyalog içinde olduğu Bakanlar Komitesi ile birlikte Avrupa Konseyi’nin iki yasal organından biridir. Bununla birlikte, genellikle örgütün “motoru” olarak kabul edilen, hükümetleri insan hakları konularında sorumlu tutan, devletleri demokratik standartları korumaya zorlayan, yeni fikirler öneren ve reform için ivme yaratan Meclis’tir.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde İsviçre’den 6, Türkiye’den 18 üye yer almakta.

DH (Elif Yıldırım) / GA