fbpx

İngiltere’de binlerce doktor grev için oy veriyor

Paylaş

İngiltere’de binlerce doktor, ücret konusunda greve gidip gitmeme ve İngiltere’de devam eden endüstriyel eylem dalgasına katılıp katılmama konusunda bugün oy kullanmaya başladı.

İngiliz Tabipler Birliği’nin (BMA) yaklaşık 45,000 üyesi oylamaya katılıyor ve sonuçlar Şubat ayı sonunda açıklanacak.

Sendika hükümete, Evet oyu çıkması halinde doktorların Mart ayında 72 saatlik bir “tam grev” ile eylemlerine başlayacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Steve Barclay’i doktorlarla görüşmeye ve grevleri önlemek için bir çözüm üzerinde müzakere etmeye çağırdı.

BMA, Barclay’in 50 yılı aşkın bir süredir bu görevde bulunan ilk kişi olduğunu ve BMA’dan gelen tüm görüşme davetlerini görmezden gelmeye devam ettiğini, bunun da müzakere edilmiş bir çözümü “neredeyse imkansız” hale getirdiğini söyledi.

BMA, birbirini izleyen hükümetlerin İngiltere’deki genç doktorlar için 15 yıllık reel ücret kesintilerini denetlediğini ve bunun da 2008-09’dan bu yana ücretlerde yüzde 26,1’lik “şaşırtıcı ve haksız” bir düşüşe yol açtığını söyledi.

Sendika, hastaların acı çektiğini ve personelin tükenerek NHS’den ayrıldığını, ancak hükümetin “önündeki krizi göremediğini” söyledi.

Sendika, bakanları sağlık hizmetlerinin zor durumda olduğuna dair tüm kanıtları görmezden gelmek ve NHS’in ihtiyaç duyduğu tüm kaynaklara sahip olduğuna dair güvence vererek halkı “aptal” yerine koymayı tercih etmekle suçladı.

BMA genç doktorlar komitesi eş başkanları Dr. Vivek Trivedi ve Dr. Robert Laurenson yaptıkları ortak açıklamada şunları söyledi “Böylesine kararlı bir sessizlikle karşı karşıya kaldığımızda ve masada üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüm olmadığında, harekete geçmekten başka çaremiz kalmıyor.

“Ücretlerdeki erozyon, tükenmişlik ve umutsuzluk genç doktorları NHS’den ayrılmaya zorluyor ve hastalar gereksiz yere acı çekerken bekleme listelerini daha da yükseltiyor.

“Hükümetin 15 yıllık ücret erozyonunu ele almayı reddetmesi, genç doktorlara endüstriyel eylem için oylama yapmaktan başka seçenek bırakmadı.

“Eğer hükümet sağlık hizmetlerimiz için mücadele etmeyecekse, o zaman biz edeceğiz.”

NHS Providers politika direktörü Miriam Deakin 72 saatlik grev olasılığını “son derece endişe verici” olarak nitelendirdi ve hükümeti sendika liderleriyle görüşmeye ve “mümkün olan en kısa sürede” üzerinde anlaşılmış bir çözüm bulmaya çağırdı.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı sözcüsü, NHS işgücünü desteklemenin hükümetin temel önceliklerinden biri olduğunu söylerken, bakanların 2019 yılında Mart 2023 için bir ücret anlaşması üzerinde mutabık kaldıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Morning Star

Çeviri: Gaste Avrupa