fbpx

Almanya’da #Ödemiyoruz hareketi

Paylaş

Almanya’da yeni kurulan “Ödemiyoruz” girişimi, elektrik faturalarının toplu olarak boykot edilmesi çağrısında bulunuyor. Hedefleri, ülke çapında bir milyon kişinin faturalarını ödemeyi bırakmasını sağlamak. Kampanyanın eş girişimcisi Maria Bach Salı günü kampanyanın açılışında yaptığı konuşmada “Enerji temel bir haktır ve karşılanabilir olmalıdır” dedi.

İngiliz modeli “Don’t pay UK” temel alınarak hazırlanan kampanya Volksbühne’nin Kırmızı Salonunda düzenlenen bir basın toplantısıyla başlatıldı. Aynı zamanda, tüm potansiyel katılımcıların kayıt yaptırması gereken wirzahlennicht.info web sitesi de yayına girdi. Bir sayaç, kaç kişinin boykota katıldığını gösteriyor.

Kampanya sözcüsü Marvin Felder Taz gazetesin’e yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz aylarda elektrik faturalarının gelmesiyle birlikte, birçok kişi artık kıt olanın sadece gıda değil, aynı zamanda enerji arzı olduğunu da fark etti.” dedi. Amaç, yüksek fiyatlardan muzdarip olmanın “bireysel değil, kolektif bir sorun” olduğunu göstermektir.

Kira sözleşmesini feshetme riski olmadan yan maliyetler alıkonulamayacağı için elektriğe odaklandıklarını söyledi. Ödeme yapmayanlar önce bir hatırlatma ve en kötü durumda bağlantının kesilmesi ile tehdit edilir. Federal Ağ Ajansı’na göre 2021 yılında yaklaşık 235.000 hanenin elektriği kesildi.

Talep: 15 sent
Boykot çağrısıyla birlikte “Ödemiyoruz” dört talebi bir araya getiriyor. İlk olarak, elektrik herkes için uygun fiyatlı hale gelmelidir. Girişim, kilovat saat başına 15 sentlik sabit bir fiyatın sosyal açıdan kabul edilebilir ve uygun olduğunu düşünmektedir. Bu, enerji şirketleri kar elde etmeden ya da konvansiyonel enerji üretimini sübvanse etmeden yenilenebilir enerji için ödenmesi gereken fiyata karşılık gelmektedir. Alman enerji ve iklim politikası stratejisi başarısız olmuştur. Konzeptwerk Neue Ökonomie’den Lasse Thiele, “Bu kötü anlaşmayı yeniden müzakere etmenin ve enerji dönüşümünü ilerletmenin zamanı geldi” diyor.

Ocak ayından bu yana yürürlükte olan ve federal hükümetin tüketimin yüzde 80’ini kilovat saat başına 40 sentle sınırladığı elektrik fiyat freni, girişim için yeterli değil. 2021 yılında ortalama elektrik fiyatı hala 20 ila 25 sentti. Girişime göre, fren sadece artışların yaklaşık yüzde 100’ünde uygulanacak. Buna ek olarak, vatandaşın gelirinde elektrik için öngörülen yaklaşık 40 avroluk standart oran, birçok alıcı için yeterli olmaktan uzaktır. Yoksullar için enerji krizi acil bir durum: Nicole Lindner, “Önceden ayın 15’inde meteliksizdim, şimdi ayın 8’inde meteliksizim” diyor.

Girişimciler ayrıca kimsenin karanlıkta oturmak zorunda kalmaması için elektrik kesintilerinin yasaklanmasını talep ediyor. Elektrik fiyat frenine ilişkin yasa, insanları elektrik kesintilerinden korumak için bir kaçınma anlaşması ve zor durum düzenlemeleri öngörmektedir. Ancak bu sadece kısa vadede yardımcı olacaktır. Etkilenenler bu şekilde borç biriktirirken, maliyetleri tüm toplum üstlenecektir.

Aynı zamanda panelde yer alan engelli emeklisi Nicole Lindner, “Dahası, hiç yardım istemeyen çok sayıda kişi var” diye ekliyor. Yardım için başvuruda bulunmanın önündeki engeller genellikle çok fazla olabiliyor.

Enerji şirketlerinin kamulaştırılması
Son iki talep kampanyanın siyasi karakterine karşılık gelmektedir: Elektrik yüzde 100 yenilenebilir enerjilerden üretilmeli ve özel elektrik şirketleri kamulaştırılmalıdır.

Elektrik piyasası karmaşık bir yapıya sahip ve sadece Alman değil aynı zamanda Avrupa yönetmeliklerine de tabidir. Fiyat, talebi karşılamak için gereken en pahalı üretim yöntemine göre belirleniyor. Girişime göre, uluslararası ağ oluşturma bu nedenle önemlidir. Marie Bach, “Bu sadece bir Alman sorunu değil, aynı zamanda bir Avrupa sorunu” diyor. “Nasıl oluyor da enerji tedarikçileri milyarlarca dolar kar ederken, içerideki vatandaşlar elektrik kesintilerinden korkuyor?”

Geçtiğimiz aylarda yapılan fiyat artışlarını protesto eden aktivistlerin de destek verdiği kampanya Berlin, Köln, Leipzig ve diğer şehirlerde düzenlendi. Amaçları, insanları sahada bir araya getiren daha fazla yerel grup oluşturmak. İngiliz modeli kampanyada, binlerce aktivist boykota hazır yapılar oluşturmak için altı ay boyunca çalıştı. Don’t Pay UK’e göre Aralık faturasından bu yana çeyrek milyon kişi ödemeyi reddetti.

Kaynak: Taz

Çeviri: Gaste Avrupa