fbpx

HDP kapatma davasında başsavcı açıklama yaptı

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, AYM heyetine sözlü açıklamasını yaptı. Açıklama ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Şahin, gazetecilere AYM heyetine 7 Haziran 2021 tarihli iddianameyi, 29 Kasım 2021 tarihli esasa ilişkin görüşlerini ve 3 Ocak’ta hesaplara bloke konulmasına ilişkin yazılı taleplerindeki hususları aynen tekrar ettiğini belirterek “HDP’nin terör örgütü ile alan bağının milletçe bilinen bir gerçek olduğunu” savundu.

“Neredeyse 85 milyon da davalı partinin PKK’nin güdümünde bir organ olduğunu kabul ediyor” ifadelerini kullanarak saldırılarına devam eden Şahin, davalı partililerden kimsenin PKK’yi kınadığına ilişkin duyumuna rastlamadığını ifade etti. Parti yöneticilerinin “PKK’yi terör örgütü olarak görmeyip silahlı halk örgütü olarak tanıdıklarını açıkça kendilerinin söylediğini” belirten Şahin, Diyarbakır Anneleri eylemini örnek gösterdi.

HDP’ye sözlü savunma için süre verilecek
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianame, 21 Haziran 2021’de AYM’de kabul edilerek dava açılmıştı. İddianamede, partinin temelli kapatılması ve hazine yardımlarından da tamamen yoksun bırakılması talep ediliyor.

Başsavcı Şahin’in sözlü açıklamasının ardından HDP’ye sözlü savunma için süre verilecek. Belirlenecek günde HDP’nin hem kapatma davası, hem de hesaplara bloke konulmasına ilişkin savunmasını tamamlaması ardından raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Yüksek Mahkeme toplanacak ve kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

AYM, geçen hafta HDP’nin kapatılması istemli davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti.

Kaynak: DW Türkçe