fbpx

Paris’te binler Cansız, Doğan ve Şaylemez’i andı 

Paylaş

Paris’te 9 Ocak’ta Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmesinin 10. yıl dönümü nedeniyle yürüyüş ve miting yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı eylemde 23 Aralık’taki saldırıda öldürülen üç Kürt için de adalet talep edildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 10 yıl önce 9 Ocak’ta yaşanan katliamın yıldönümü nedeniyle anma düzenlendi.

Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez’in (Ronahî) katledilmesinin yıl dönümü dolayısıyla planlanan yürüyüşte aynı zamanda 23 Aralık’ta Fransa vatandaşı William M.’nin Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırısında öldürülen Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl da anıldı.

69 yaşındaki William M. yabancılara yönelik patolojik bir nefret geliştirdiğini söylemiş ve Kürtleri özellikle hedef aldığını söylemişti. Fransız yargısının saldırganın ırkçı açıklamaları ve eylemlerini vurgulayarak olayı terör saldırısı olarak değerlendirmemesi tartışma yaratmıştı. Yürüyüşte, her iki katliamın da gerçek faillerinin bulunması ve dava dosyalarındaki devlet sırrının açıklanması talep edildi.

Binlerce kişi yürüyüşe katıldı

Sabah saatlerinde Almanya, Hollanda, İsviçre ve Belçika’dan gelen 100’den fazla otobüs, Kürt göstericileri başkentin kuzeyindeki Gare du Nord tren istasyonu yakınlarındaki yürüyüşün başlangıç noktasına taşıdı. Paris polisi eylem nedeniyle güvenlik önlemlerini arttırdı.

BFFMTV’nin haberine göre organizatörler en az 25 bin kişinin yürüyüşe katıldığını söyledi.

9 Ocak katliamının yaşandığı Kurdistan Enformasyon Merkezi önünde toplanan binlerce kişilik kitle République Meydanı’na vardığında miting düzenledi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde onlarca Fransız seçilmiş, aydın, yazar, akademisyen, sendika temsilcisi, hukukçu, Kürt kurum temsilcisi, Türkiyeli sosyalist örgüt temsilcisi kitleye hitap etti.

PKK’nın kurucularından Sakine Cansız’ın yanı sıra Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez 9 Ocak 2013’te başkent Paris’te uğradıkları silahlı saldırıda öldürülmüştü.