fbpx

Almanya’nın en çok tercih edilen fast foodu Döner

Paylaş

Almanya’da hızlı ve hazır yiyecek kategorisinde en çok tercih edilen yemek Currywurst’u geride bırakarak döner oldu.
Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, iki yiyeceğin kıyaslandığı ve YuGov tarafından yapılan ankette yetişkinlerin yüzde 45’inin döneri, yüzde 37’sinin köri soslu sosisi(Currywurst) tercih ettiği belirtildi.

Anket sonuçları; Almanya’da insanların fast food söz konusu olduğunda ülkeye özgü geleneksel sosis ürünlerinden vazgeçtiğini gösteriyor. Ankete katılan yetişkinlerin yüzde 45’i, 1970’lerde Türkiye’den gelen göçmenlerin getirdiği ekmek arası yahut yufkayla dürülmüş et yemeği olan ya da tabakta servis edilen döneri, uzun zamandır Alman fast food mekanlarının vazgeçilmezi olan köri aromalı ketçaba bulanmış dilimlenmiş sosis olan currywurst’a tercih ettiklerini söyledi.

Ankete katılanların sadece yüzde 37’si eski gözde fast food olan Currywurst’a sadık kalırken, yüzde 15’lik bir kesim ise bu iki yemeği favorileri olarak tercih etmiyor.


İnsanların neyi tercih ettiği konusunda fark oluşturan temel faktörlerinden birinin yaş olduğu göze çarpıyor. Sonuçlarda belirgin bir kuşak ayrımı söz konusu. 55 yaş üstü grubun çoğunluğu Currywurst’u tercih ederken, 18-24 yaş grubunun yüzde 57’si döneri tercih ediyor. Bu yaş grubunda köri soslu sosisi sevenlerin oranı yüzde 21’de kalıyor.

Kadınların büyük kısmının tercihi de yüzde 47 ile döner olurken seçti. Erkeklerde ise yüzde 43’e yüzde 42’lik oranlara yansıyan küçük bir farkla köri soslu sosisi tercih etti.

Avrupa Türk Döner Üreticileri Birliği’nin (ATDiD) 2017 yılı istatistiklerine göre; Almanya’da 40 bin civarında döner dükkânı bulunuyor ve bunların yaklaşık 4 bini başkent Berlin’de. Bu rakamlara göre; Berlin’deki döner dükkanı sayısı 16 milyon nüfusa sahip İstanbul’dakinden daha fazla.

Kaynak: AA