fbpx

Nepal’de Birleşik Marksist Leninist Parti’nin desteğini alan eski gerilla lideri yeniden başbakan

Paylaş

239 yıllık monarşinin çöküşünden beri istikrarlı bir hükümetin kurulamadığı Nepal’de, ‘öfkeli’ lakaplı eski Maocu gerilla lideri Pushpa Kamal Dahal üçüncü kez başbakan oldu. Azınlık hükümetinin başına geçecek olan Dahal, 2025’te koltuğunu devredecek.

Nepal’de Hindu monarşisine karşı on yıl süren bir isyana önderlik eden ‘Prachanda’ (öfkeli) lakaplı eski Maocu gerilla lideri Pushpa Kamal Dahal, muhalefetle ittifak halinde azınlık hükümetini kurarak üçüncü kez başbakan olarak atandı.

Birleşik Marksist Leninist Parti’nin (UML) başını çektiği muhalefet blokunun desteğini alan Dahal, beş yıllık bir dönemin ilk yarısında kurulacak yeni hükümetin başında yer alacak.

Koltuğu 2025’te devredecek

Varılan anlaşmaya göre, görevi Nepal Kongre Partisi lideri Sher Bahadur Deuba’dan devralacak olan eski gerilla lideri, 2025’te koltuğunu UML’ye devredecek.

Pranchanda’nın Maoist Merkez Partisi Genel Sekreteri Dev Gurung yeni kurulan koalisyonla ilgili yapılan bir toplantıdan sonra, “Çerçevede uzlaşı sağlandı. Diğer önemli görevler ve bakanlıkların nasıl dağıtılacağı konusunda çalışmalar sürüyor” dedi.

Deuba desteğini çekmişti

Ülkede kasım ayında yapılan seçimlerde Deuba ve Prachanda seçmenlere ittifaklarını sürdüreceklerini vaadetmelerine rağmen, Deuba’nın Prachanda’yı desteklemeyi reddetmesinin ardından hükümeti kurma görüşmeleri çıkmaza girmişti.

275 sandalyeli parlamentoda Prachanda’nın Maoist Merkez Partisi’nin 32, UML’nin 78 milletvekili bulunuyor. Hükümeti kurmak ve güvenoyu almak için gerekli olan diğer 28 sandalye de küçük muhalefet partilerinden sağlanacak. Böylece Nepal Kongre Partisi 89 sandalyeyle ana muhalefet partisi görevini üstlenmiş olacak.

14 yılda 10 hükümet

Çin ve Hindistan arasında bocalayan ekonomisiyle Nepal, temel hammaddede dışa bağımlılığı sebebiyle döviz sıkıntısı yaşarken, yüzde 8’le son altı yılın en yüksek düzeyinde seyreden enflasyon, geniş kitlelerin alım gücünü olumsuz etkilemiş durumda.

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle istikrarlı bir yönetimin sağlanamadığı ülkede, 239 yıllık monarşinin devrildiği 2008’den beri 10 farklı hükümet kuruldu.