fbpx

Büyük Alevi Kurultayı Yenikapı’da başladı

Paylaş

Alevi örgütleri, “Eşit, özgür, demokratik ve laik bir Türkiye” talebiyle 25 Aralık Pazar günü Yenikapı Gösteri Merkezinde Büyük Alevi Kurultayı düzenliyor.

Etkinliğin düzenlendiği salona, “Laik ve demokratik Türkiye için büyük Alevi kurultayı. Barış, çağdaş, bilimsel, laik, anadilinde eğitim, zorunlu din dersleri kaldırılsın, savaşa hayır, ekonomide adalet. Madımak Utanç Müzesi olsun. Doğa ve canlı kırımına hayır. Diyanet kapatılsın. Ocağıma, inancıma dokunma”, “Laiklik, eşit yurttaşlık, yeni anayasa, cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir. Aleviler vardır, Alevilik haktır. Dergahlarımızı istiyoruz”, “Koçgiri, Dersim, Malatya, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, Gezi hakikat, yüzleşme, adalet” taleplerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun düzenlediği kurultaya Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yeşil Sol Parti, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partisi temsilcisi katıldı.

Katledilen Aleviler ve devrimciler için saygı duruşunun ardından Çorum katliamında katledilen Veli Solmaz’ın (Dede) kızı Nayime Nayman cerağ uyandırdı.

Kaynak: Gazete Patika