fbpx

İsviçre mülteci kamplarında hak gaspı ve taciz

Paylaş

İsviçre Graubünden kantonu Chur EAZ Meiersboden’de yoğun göç dalgası bahane edilerek kamp ve Heim koşullarında herhangi bir iyileşme yapılmazken her geçen gün koşullar daha da ağırlaşıyor.

“Uzatılmış süreç” kamplardan Heim’lara gönderilen yüzlerce N kimlikli göçmen, en temel haklarından yoksun biçimde aylarca sağlıksız koşullarda iltica başvurusunun kabul edilmesini bekler durumda. Bununla beraber İsviçre’de genel Heim anlayışının görece kamplardan iyi olduğu belirtilse de ikisine de kapasitesinin çok üzerinde insan yerleştirildiği için herhangi bir iyileşme söz konusu değil.

EAZ Meiersboden kamp yönetimi, geçtiğimiz aylarda bir Türkiyeli’nin on gün süren ağrılarına karşı ağrı kesici tedavisi uygulayarak odasına geri gönderdi. Hasta kişi ise ağrılara dayanamayarak arkadaşları ile 10. günün ardından hastaneye gitti ve ameliyata alındı. Bu duruma rağmen kamp yönetimi başka hastalara da hastaneye gidilmemesi konusunda uyarılar yapmaya devam ediyor. Hasta mültecilerin maruz kaldığı durum ile ilgili Caritas Hukuk bürosuna ve Entegrasyon bürosuna yapılan şikayetler de karşılıksız kaldı.

EAZ Meiersboden yönetimi, tacize sessiz kalıyor

EAZ Meiersboden mülteci kampında yaşayan bir mülteci ile kamp sakinleri arasında uyuşturucu kullanımına bağlı yaşanan sorunlarda kişiye yalnızca uyarı yapmakla yetindi. Ardından aynı kişinin 18 Aralık akşamında bir kadını ortak kullanılan mutfakta taciz etmesiyle başka bir boyuta geçti. Bu duruma da sessiz kalan EAZ Meiersboden mülteci kampı yönetimi, birkaç saat sonra Jarni Salam isimli şahsın oda arkadaşları tarafından ortak uyuşturucu tüketiminin bozumu üzerinden dövülmesi sonrası, polis eşliğinde kamptan alınıp götürülüp birkaç saat sonra serbest bırakılmasıyla son buldu.

Polis tarafından götürülüp ardından serbest bırakılan Jarni Salam, taciz ettiği birçok kadınla aynı alanda yaşamaya devam ediyor.

18 Aralık’ta yaşanan tacize tepki verilmesi sonrasında başka kadınların da benzer saldırılarla karşı karşıya kaldığı ve bunlara da EAZ Meiersboden mülteci kamp yönetiminin sessiz kaldığı ortaya çıktı.

Mülteciliğin hem maddi hem de manevi anlamda birçok yükünü taşıyan kadınlar, Chur EAZ Meiersboden kampında tacizci Jarni Salam ile yaşaması dayatılıyor.

Son olarak bu koşulları kabul etmeyen kadınlar, 19 Aralık öğlen saatlerinde öz savunma haklarını kullanarak cezalandırdı.

Kaynak: haberpodium/Rojda Göçmen