fbpx

Polise “katil robot” ile öldürme yetkisi veren yasa iptal edildi

Paylaş

San Francisco Polis Departmanı’nın, şüphelileri “katil robotlarla öldürmek” için aldığı onay iptal edildi.

Robotların silahlandırılması dünya çapında tartışılırken, ABD’nin en büyük kentlerinden San Francisco’nun Polis Departmanı, robotları öldürmek için kullanmak üzere resmen onay almıştı.

WebTekno’da yer alan habere göre, San Francisco Polis Departmanı, konu hakkında henüz geçtiğimiz hafta resmi başvuruda bulunmuştu. Onaylanan uygulamayla robotlar; vatandaşların, yetkililerin veya herhangi bir kolluk kuvvetinin hayatını tehlikeye sokan şüphelileri öldürmek için kullanılabilecek idi.

Karar geri çekildi

San Francisco şehir yönetimi, süpervizörler tarafından onaylanan kararı yaptıkları yeni oylamada yürürlüğe almama kararı aldı.

Ekim ayında ise yine ABD’de Oakland Polis Departmanı, San Francisco’da yürürlüğe girmesi beklenen kararın bir benzerini onaylamış, ancak daha sonra her hangi bir gerekçe sunmadan kararı geri çekmişti.

“Polisin siyahi karşıtı tavrında rol oynayabilir”

San Francisco’da verilen onay, yeni tartışmalara da yol açtı. Kararı destekleyen isimlerden Rafael Mandelman, karara karşı çıkanların halk gözünde “polis karşıtı” olarak gözükebileceğini dile getirdi. Karara karşı çıkan Shamann Walton ise polis karşıtı olmadığını, “siyahilerden yana” olduğunu paylaştı.

Walton, bu sözüyle aslında robotların, ABD polisinin en büyük eleştirilen noktaları olan siyahilere karşı tavrında rol oynayabileceğini öne sürdü.

Yasada ayrıca polis departmanında görev yapan ve göreve başlayacak tüm robotların da listesi meclise sunuldu. Listede 12 adet silahsız bomba imha robotu yer alırken 5 adet de makineli tüfek ve bombatar gibi donanımlara sahip “muharebe robotları” yer aldı. Ayrıca bu robotların standart robotların silahlandırılmış versiyonu olmadıkları ve tüm muharebe robotlarının askeri standartlara göre üretildiğinin de altı çizildi.