fbpx

Almanya’da “darbe” planlayan örgüte operasyon

Paylaş

Almanya’nın birçok eyaletinde ve noktasında, Alman Federal Meclisi’ne baskın yaparak darbe planlayan aşırı sağcı “İmparatorluk Vatandaşları” örgütüne operasyon düzenlendi.

Almanya genelinde sabah saatlerinde aşırı sağcılara karşı düzenlenen operasyonlarda 25 kişi gözaltına alındı. Federal savcılıktan yapılan açıklamada, aralarında anti-terör ekiplerinin de bulunduğu toplam 3 bin polis tarafından 11 eyalette 137 noktaya operasyon yapıldığı kaydedildi.

Amerika’nın Sesi’nden (VOA) Cem Dalaman’ın haberine göre, Güvenlik çevrelerinden alınan bilgilere göre, gözaltına alınanların Alman Federal Meclisi’ne baskın yaparak darbe planladıkları iddia edildi. Haberde Almanya dışında Avusturya ve İtalya’da da bazı evlere yönelik operasyon düzenlendiği bilgisi de yer alırken, Avusturya’nın Kitzbühl kasabasında ve İtalya’nın Perugia kentinde 2 kişinin gözaltına alındı.

Savcılık, “gölge” kodu altında haftalarca süren hazırlık sonunda düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınanların, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmak ve 1871 Alman İmparatorluğu’nu örnek alan bir devlet kurmak amacıyla terör örgütü kurmakla suçlandığını açıkladı.

Prens 13. Heinrich ve eski AfD üyesi gözaltında

Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, büyük bir terörle mücadele operasyonu düzenlendiğini belirterek, federal savcının bir terör ağını soruşturduğunu ifade etti ve “Anayasal kurumlara silahlı bir saldırı planlandığına dair bir şüphe var” cümlesini kullandı.

Gözaltına alınanlar arasında, ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nden Federal Meclis eski üyesi Birgit Malsack-Winkemann’ın yanı sıra, bir Alman soylu ailesinin 71 yaşındaki tanınmış üyesi Prens 13. Heinrich’in de bulunduğu da haber verildi.

Söz konusu kişinin, planlanan darbe sonrasında Almanya’nın yeni lideri olmayı planladığı da öğrenildi. Operasyonda, bir Rus vatandaşının yanı sıra, Alman ordusunda aktif bir subayın da gözaltına alındığı açıklandı.

Arama yapılan yerler arasında Almanya’nın güneybatısındaki Calw kasabasında bulunan özel kuvvetler birimi KSK’nın kışlası da bulunuyor. Bu birim geçmişte bazı askerlerin aşırı sağcı olduğu iddiaları nedeniyle mercek altına alınmıştı.

Reichsbürger’lerin (İmparatorluk Vatandaşları) amacı ne?

Gözaltına alınanlar arasında, ağırlıklı olarak aşırılık yanlısı Reichsbürger (İmparatorluk Vatandaşları) hareketinin üyelerinin de yer aldığı haber alındı. Söz konusu oluşumun üyeleri, Almanya’nın 1937 yılındaki sınırlarını yeniden inşa etmeyi hedefleyen monarşist-aşırı sağcı olarak tanımlanıyor.

Almanya’nın Batılı müttefikler tarafından hala işgal altında olduğunu savunan örgütün üyeleri, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yenik Almanya ile savaşı kazanan devletler arasında barış anlaşması imzalanmadığını öne sürerek, Alman İmparatorluğu’nun hukuki açıdan halen devam ettiğini savunuyor ve savaştan önceki 1937 sınırlarını Almanya sınırları sayıyor. Bugünkü Alman devletinin düzenlediği belgeleri de tanımayan ve üyelerine üzerinde ‘Alman İmparatorluğu’ yazan kartal armalı imparatorluk pasaportu, kimliği, sürücü belgeleri düzenleyen örgüt, devletin aldığı vergileri de gayrimeşru görerek ödemiyor.

İstihbarat uzmanları, “İmparatorluk Vatandaşları” taraftarlarının gizlice silahlandıklarını ve son zamanlarda Almanya’nın doğusunda kendi paramiliter ordusunu kurma yönünde girişimler olduğunu tespit etmiş durumda. Söz konusu grubun, ‘X günü’ olarak tanımladıkları tam tarihi belli olmayan bir günde ayaklanarak, iktidarı silah gücüyle ele geçirmek amacıyla hazırlık yaptığı tahmin ediliyordu.