fbpx

İngiltere ve Galler’de ambulans personeli greve çıkıyor

Paylaş

Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kurumuyla anlaşmaya varamayan binlerce ambulans personeli, maaş zammı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle greve çıkmaya hazırlanıyor.

İngiltere’de grev dalgası büyüyor. Demiryolu işçilerinin grev mücadelesi sürerken, bu kez ambulans personelleri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaş zammı için 21 Aralık’ta greve çıkıyor.

Bianet’te yer alan habere göre, İngiltere ve Galler’de Unison, GMB ve Unite sendikaları, ortak bir kararla 21 Aralık’ta greve gitme kararı aldı.

GMB sendikası, 30 Kasım’da bir açıklama yaparak maaş zammı ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle sağlık görevlileri, acil bakım asistanları ve diğer çalışanlardan oluşan 10 binden fazla ambulans personelinin greve gitme yönünde oy kullandığını duyurmuştu.

Noel’den önce olası grev tarihlerini görüşen Unison, GMB ve Unite sendikaları, Noel öncesi iş bırakmaya karar verdi.

Sendika kurallarına göre, grev durumunda, kalp krizi, felç ve ağır travmalar gibi rahatsızlıklarla ilgili çağrılara yanıt verilmesi ve bakım sağlanması gerekiyor. Buna göre, 10 binden fazla ambulans çalışanının greve gideceği 21 Aralık’ta yalnızca bu hayati aramalara yanıt verilecek.

İşveren tarafını temsilen konuşan Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) Konfederasyonu’ndan Matthew Taylor, emekçilerin iş bırakma kararının “şüphesiz” hasta bakımını etkileyeceğini ve insanları yardım istemekten caydırabileceğini söyledi: “Noel’de grev olasılığı oldukça endişe verici.”

Unison sendikası başkanı Sara Gorton ise hükümetin Noel öncesindeki grevler nedeniyle sadece kendisini suçlayabileceğini, maaşların oldukça düşük olduğunu ve çalışanların bu nedenle NHS’ten ayrıldığını belirtti.

Gorton, “Her geçen gün daha fazla insan istifasını veriyor. Hastalara bakacak çok az çalışan kaldı. Halk da hastanelerde uzun süre beklemek zorunda kalmalarının nedeninin bu durum olduğunu biliyor” dedi.

İşçilerin talepleri

Grev kararı alan üç sendika da enflasyonun üzerinde ücret artışı istiyor. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, yıllık tüketici enflasyonu Ekim 2022’de yüzde 9,6 oranında ölçülmüştü.

Ancak İngiltere ve Galler hükümetleri, NHS personeline ortalama yüzde 4,75’lik bir zam teklif ediyor. Asgari ücreti ise 1.400 sterlin.

İngiltere Sağlık Bakanı Steve Barclay, istenilen miktarda zam yapmanın “karşılanabilir” olmadığını söyledi.

Ambulans personeli en son 2014 yılında grev yapmıştı

Hemşireler de greve hazırlanıyor

Öte yandan, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da binlerce hemşire de bu ay iki gün sürecek bir greve gitmeye hazırlanıyor.

Hemşireleri temsil eden Kraliyet Hemşirelik Koleji (RCN) sendikasınca yapılan açıklamada, bu ülkelerde 15 ve 20 Aralık’ta iki günlüğüne toplu greve gidilmesi yönünde karar alındığı duyurulmuştu.

RCN’nin, ülke çapında 300 binden fazla üyesi bulunuyor.

Enflasyon ve grevler

İngiltere’de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek Eylül 2022’de yıllık yüzde 11,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaşmıştır. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, yıllık tüketici enflasyonu Ekim 2022’de gerileyerek yüzde 9,6 oranında ölçüldü.

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son haftalarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.

Grev kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor.

Ülkede gelecek haftalarda ise hemşireler ilk kez greve gitmeye hazırlanıyor. Grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi de başkent Londra başta olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteriler düzenliyor.