fbpx

Rusya’da LGBTİ+ karşıtı teklif yasalaştı!

Paylaş

Rusya’daki yeni yasa ile LGBTİ+’larla ilgili her türlü reklam, medya, film, kitap ve tiyatro oyununa yasak getirildi. Yasak, 2013 yılından beri yürürlükte olan “gey propaganda yasağını geniş kesimlere yayıyor.

Kaos GL’de yer alan habere göre Rusya’da 2013’te yürürlüğe giren “gey propaganda yasağı”, yetişkinlere dönük her türlü medyanın, tiyatro ve filmlerin ve kitapların yasaklanmasıyla daha geniş kesimleri hedef alıyor.

Yeni yasa, LGBTİ+’larla ilgili bilgilerin küçüklere yayılmasını yasaklayan 2013 yasasının kapsamını önemli ölçüde genişletiyor, queer içerikleri yetişkinlere de yasaklıyor.

CNN’den Ivana Kottasová ve Anna Chernova; “Yeni yasalar, LGBTQ ilişkilerini teşvik etmeyi veya ‘övmeyi’, heteroseksüel olmayan yönelimleri alenen ifade etmeyi veya bunların ‘normal’ olduğunu öne sürmeyi yasa dışı kılıyor” diyor.

Bu yasayla Rusya’da LGBTİ+ temalı içerikler internet, medya, kitap, görsel-işitsel hizmetler, sinema ve reklam alanlarında yasaklanacak.

Rusya’da 2013’te yürürlüğe giren “gey propaganda yasağı”nın insan haklarını ihlal ettiği 2017 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla ortaya kondu. Mahkeme, yasanın “meşru bir kamu çıkarına hizmet etmediğini” tespit ederek LGBTİ+ meseleleri hakkında kamuoyunda yapılan tartışmaların çocukları cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini etkileyebileceği veya kamu ahlakını tehdit ettiği yönündeki iddiaları reddetti.

Ülkede eşcinsel olmak 1993’ten bu yana suç sayılmıyor ancak LGBTİ+’lara yönelik kamusal içerik, ifade ve tartışmaların yasaklanması açık bir ayrımcılık.

ILGA Europe’un 2009’dan beri her sene yayımladığı 49 Avrupa ülkesinde LGBTİ+ haklarının durumunu inceleyen araştırmada Rusya listenin son beşinde yer alıyor.