fbpx

Norveç’te İşçi Partisi güç kaybediyor, Sağ Parti’ye destek artıyor

Paylaş

Norveç’te yapılan son ankete göre iktidardaki İşçi Partisi kısmen de olsa güç kaybederken Sağ Parti göçmen düşmanı FrP ile birlikte meclis çoğunluğunu elde edebilecek desteğe ulaştı.

Norveç’te yapılan anket sonuçları, iktidarda olan sosyal demokrat eğilimli İşçi Partisi’nin (AP) büyük oranda güç kaybettiğini gösterdi.

Avrupa’nın önde gelen veri toplayıcılarından biri olan Norstat tarafından, Vårt Land adlı gazete için 15-19 Kasım tarihleri arasında yapılan ve 954 kişinin katıldığı anket sonucuna göre, AP’ye destek yüzde2.6 oranında gerileyerek yüzde 15,4’e düştü.

İki hafta önce sendikaların internet sayfası olan “FriFagbevegelse”nin yaptığı anket sonucu AP’nin yüzde 16.9 oranında bir desteğe sahip olduğu belirlenmiş ve partide kriz görüşmeleri yaşanmıştı.

AP Genel Başkanı ve Başbakan Jonas Gahr Støre, yeni rakamlar hakkında TV2’ye yaptığı değerlendirmede “Bu cesaret kırıcı. Ama üzerinde çalışmalıyız. Yapacak önemli işlerimiz var. Bunun tersine döneceğini umuyoruz” dedi.

Sağ partiye destek arttı

Anket sonuçlarına göre destek oranı en fazla artış gösteren parti, yüzde 4.7 artışla Sağ Parti (H) oldu. H’nin yüzde 33.6 oy desteği olduğu görülüyor.

Bu anket sonucuna göre Sağ Parti, yüzde 12,7 oy desteği olan göçmen düşmanı İleri Adım Partisi (FrP) ile birlikte, liberal Venstre (V) ve Hristiyan Halk Partisi’ne (KrF) ihtiyaç duymadan, 85 sandalye ile Mecliste çoğunluğu elde edebilir durumda.

Yeni anket sonuçları İşçi Partisi’nin hükümet ortağı Merkez Partisi’nin (SP) yalnızca yüzde 5 oy desteği olduğunu, Sosyalist Sol Parti SV’nin yüzde 0,3 artışla yüzde 9.2’ye ve yüzde 0.4 oy kaybetmiş görünen Kızıl Parti’nin (RØDT) yüzde 6.3 desteğe sahip olduğuna işaret etti. Buna göre, SV ile RØDT, birlikte AP’den daha yüksek oy alabiliyor.

Son seçimlerde ise AP yüzde 26.3, Sağ Parti (H) yüzde 20.4, SP yüzde 13.5, FrP yüzde 11.6, SV yüzde 7.6, RØDT yüzde 4.7 oy almışlardı.