fbpx

Kuzey ve batı Londra’da da otobüs şoförleri grev kararı aldı

Paylaş

Londra’da Abellio şirketinde çalışan otobüs şoförlerinin grev kararının ardından, kentin kuzey ve batısında faaliyet yürüten Metroline şirketinde çalışan şoförler de greve çıkacaklarını duyurdu.

Güney ve batı Londra’da faaliyet yürüten Abellio şirketinde çalışan binlerce otobüs şoförünün grev kararının ardından, kuzey ve batı Londra’da faaliyet yürüten Metroline şirketinde çalışan işçiler de greve çıkacaklarını duyurdu. 

Londra’nın tüm otobüs hatları yıllar önce özel şirketlere satıldı. Kuzey ve batı Londra’da en fazla otobüs hattı satın alan Metroline Otobüs Şirketi, yaklaşık 3 yıldır şoförlerine zam yapmıyordu. Bir süredir zam talebinde bulunan şoförler, patronun geri adım atmaması nedeniyle grev oylamasına gitti. İşçilerin yaklaşık yüzde 95’i grevden yana oy kullandı.

Yoğun terminallerin etkileneceği grevler 1, 2, 3, 8, 9, 15 ve 16 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. 

Şoför grevlerinde yüzde 827 artış

UNITE sendikasının yaptığı açıklamaya göre, 2019 yılında sadece 11 otobüs ve ulaşım aracı şoförü grevi yaşanmıştı. 2022’de ise 102 ayrı şirkette grevler yaşanıyor. Bu grevlerin büyük çoğunluğu devam ederken, birçoğu da zaferlerle sonuçlanıyor.

UNITE Genel Sekreteri Sharon Graham, işçilerin birlikte hareket etmesi sonucu kazanımların gerçekleşeceğini belirterek, hayat pahalılığına neden olanların faturayı ödemeleri gerektiğini söyledi ve işçilerden birliklerini korumalarını istedi. 

Kaynak: Londra/EVRENSEL