fbpx

Almanya’da on binler hayat pahalılığına karşı sokağa çıktı

Paylaş

Almanya’da enflasyonun durdurulması, fiyatların düşürülmesi, ücretlerin artırılması, kiralara ve enerji fiyatlarına üst sınır getirilmesi, enerji tekellerinin kamulaştırılması talebi dile getirildi.

Almanya’da altı kentte hayat pahalılığına, enflasyona ve silahlanmaya karşı cumartesi günü gerçekleştirilen gösterilere 24 bin kişi katıldı. Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) ve Eğitim ve Bilim Sendikasının (GEW) aktif olarak başını çektiği, ATTAC, Campact, BUND, Finanzwende, Greenpaece, Volkssolidarität gibi sosyal kurumlar ve çevre örgütlerinin de desteklediği eylemler yerellerde, farklı sendika şubeleri tarafından da desteklendi.

Enflasyon ve hayat pahalılığına karşı yaz aylarından bu yana Almanya’nın değişik kentlerinde yapılan eylemlere ilk kez sendikalar hem örgütleyici olarak katıldı. Ayrıca, eylemlerin yapıldığı eyaletlerde genel merkez düzeyinde eyleme destek vermeyen IG Metall, İnşaat İşçiler Sendikası (IG Bau), Gıda Sendikası (NGG) gibi sendikalar yerel düzeyde destek verdiler. Pek çok emekçi de sendikasının bayrağıyla eylemlerde yer aldı. Sol Parti, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) de eyaletler düzeyinde yapılan eylemlere katıldı.

“DAYANIŞMACI SONBAHAR”

“Dayanışmacı Sonbahar” sloganı gerçekleştirilen eylemler Berlin, Hannover, Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart ve Dresden’de yapıldı. Eylemleri düzenleyenler tarafından verilen bilgiye göre başkant Berlin’deki gösteriye 6 bin, Hannover’de 2 bin, Düsseldorf ve Frankfurt’ta 5’er bin, Stuttgart’ya 4 bin ve Dresden’de 2 bin kişi katıldı.

Eylemlerde “Enflasyon canavarı durdurusun”, “Fiyatlar düşürülsün, ücretler artırılsın”, “Kiralar ve enerji fiyatlarına üst sınır getirilsin”, “Enerji tekelleri kamulaştırısın” şeklinde pankartlar taşındı.

Sendika ve sosyal kurumların temsilcileri yürüyüşlerin ardından düzenlenen mitinglerde yaptıkları konuşmalarda, hayat pahalılığı konusunda hükümetin politikalarını eleştirirken, yoksullara ve işçilere daha fazla destek verilmesini istediler. Bu süreçten en fazla kazanan durumunda olan tekellerden daha fazla vergi alınmasını talep ederken, askeri harcamalar için ayrılan 100 milyar avroluk özel fonun iptal edilmesini istediler.

Ayrıca, küresel ısınmaya karşı toplu taşımanın daha ucuz hale getirilmesi ve alt yapıya bütçe ayrılması da talep edildi. Almanya’da haziran-ağustos aylarında yürürlüğe konulan 9 avroluk toplu taşıma bileti uygulaması bu açıdan örnek gösterildi. 40 milyondan fazla insan bileti alarak toplu taşıma araçlarını kullanmıştı. Bunun üzerine hükümet, kısa bir süre önce ülke genelinde hızlı trenler dışında bütün toplu taşıma araçlarında geçerli olacak 49 avroluk bilet uygulaması için karar almıştı. Uygulamanın ocak ayında başlaması bekleniyor.

Almanya’da hayat pahalılığına karşı eylemler önümüzdeki hafta sonu ise Hamburg’da devam edecek.

Kaynak: Evrensel