fbpx

Meksika’da köktendinci Yahudi cemaatine baskın

Paylaş

Meksika’da Ortodoks Yahudi cemaati Lev Tahor üyelerine 23 Eylül’de baskın düzenlendi.


Polis baskınının ardından, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu yaklaşık 20 cemaat üyesi, Chipas eyaletindeki Meksika Ulusal Aile Gelişimi Sistemi bünyesindeki bir merkeze getirildi.


Baskın sonrası gözaltı merkezinde tutulan grup üyeleri güvenlik güçleriyle tartışarak, merkezde tutulmayı reddetti.
Reuters haber ajansına göre, grup, 28 Eylül gecesi merkezden “firar” etti.


Reuters kameralarına İspanyolca dilinde konuşan cemaat üyesi David Rosales, “Bizi bırakmıyorlardı. Bu, özgürlük ve dini hakların, Tanrı’nın bize emrettiği şekilde yaşama hakkımızın ihlalidir. Bu yüzden de, topluluğumuz bir karar vermek zorundaydı ve bu nedenle de hızlı bir şekilde oradan ayrılma kararı aldık” dedi.


Meksika emniyet birimi, konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakırken, İsrail Dışişleri Bakanlığı bir gün önce yaptığı açıklamada, söz konusu grubun üyelerinin birçoğunun İsrail vatandaşı olduğunu ve Meksika polisinin, cemaatin birçok üyesinin “uyuşturucu kaçakçılığı, tecavüz ve diğer suçlara” karıştığına işaret eden kanıtlara ulaşmasının ardından gruba baskın düzenlediği belirtildi.


İsrail’in açıklamasına göre, geçen hafta düzenlenen baskının ardından iki Lev Tahor üyesi insan kaçakçılığı ve cinsel istismar suçlamasıyla tutuklandı.


İbranice’de ‘Saf Kalp’ anlamına gelen Lev Tahor adıyla tanınan aşırı Ortodoks Yahudi grubun üyelerine karşı daha önce de çocuk kaçırma, çocuk yaşta evliliğe zorlama ve fiziksel şiddet dahil bir dizi suçlama getirildi.


Bu yılın başlarında ABD’de yürütülen bir dava sonucunda grubun iki lideri insan kaçırma ve cinsel istismar suçlarından hüküm yiyerek 12 yıl hapse mahkum edildi.


1980’li yıllarda İsrail vatandaşı Shlomo Helbrans tarafından oluşturulan cemaat, diğer birçok Ortodoks Yahudi tarafından da kınanıyor.


Yaklaşık 200 ila 300 üyesi olduğu tahmin edilen cemaatin üyeleri, sık sık ülke değiştirerek İsrail’in dışında ABD, Kanada, Guatemala, Meksika ve bazı Avrupa ülkelerinde yaşıyor.

Kaynak: VOA