fbpx

NSU cinayetlerinin işlenmesine yardımcı olanlara dokunulmadı

Paylaş

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türkiye’den, biri Yunanistan’dan olmak üzere 9 göçmeni ve bir Alman polisini katleden Nasyonal Sosyalist Yer altı (NSU) isimli ırkçı terör örgütüne dair tartışmalar sürüyor. NSU içinde yer alan, cinayetleri işleyen Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschäpe’ye yardımcı olanların çoğunun hâlâ hiçbir ceza almamış olmaları tepki görüyor.

Cinayetlerin üzerinden 11 yıl geçerken, 2018’de sonuçlanan NSU Davası sırasında isimleri geçen ve tanık olarak da dinlenen dokuz “yardımcı” hakkında başlatılan soruşturmada beş kişi hakkında açılan soruşturma kapatıldı. Dört kişi hakkındaki soruşturma ise devam ediyor. Ancak bundan da ciddi bir sonucun çıkması beklenmiyor.

Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada haklarında cinayetlerin işlenmesinde rol oynayan Max-Florian B., Mattihas D., Thomas S., Mandy S. ve Jan W. hakkındaki davalar kapandı. Böylece illegal yaşadığı dönemde Zschäpe’ye sağlık kartını veren Mandy S., cinayetlerde kullanılan silahı temin eden Jan W. hakkında hiçbir dava açılmamış oldu. Savcılık sözcüsü, cinayetleri işleyen NSU üyelerine yardım edenler hakkında, olaylara katıldıklarında dair bir delil bulunamadığı gerekçesiyle dava açılmadığını söyledi.

Dört kişi hakkındaki soruşturma ise devam edecek. NSU Davasında tutuklu yargılanan ve sonunda az bir ceza alan Andre Eminger’in eşi ve Zchäpe’nin “sırdaşı” Susann E. De, hakkındaki soruşturma devam edecekler arasında. Susann E. sadece en iyi arkadaş olarak kalmamış, cinayetleri işleyenlerin saklandıkları evlerin bulunmasına yardımcı olmuş, Zschäpe’ye Bahncard’ını da vermişti.

NSU kurbanlarının ailelerinin avukatları her fırsatta cinayetleri işleyenlere yardımcı olanların da cezalandırılmasını talep ederken, savcılık ve mahkeme bu talebi dikkate değer görmedi.

NSU cinayetlerinin işlenmesine yardımcı olanlar hakkında hiç bir davanın açılmamasını “skandal” olarak değerlendiren Sol Parti Meclis Grubu İçpolitika Sözcüsü Martina Renner, savcılığın bütün derdinin “üçlü tezi”nin tehlikeye düşmemesi olduğunu ifade etti. Renner, savcılığın gündeminde hiç bir zaman sonunda kadar cinayetlerin aydınlatılması olmadığını da sözlerine ekledi.

NSU’nun göçmen esnafları katlettiği, 4 Kasım 2011’de ortaya çıkmıştı. Ardından açılan dava ise 11 Temmuz 2018’de sona ermişti. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi 11 Temmuz 2018’de verdiği kararda Zschäpe’yi ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, “cinayete yardım ve yataklıktan” suçlu bulduğu Ralf Wohlleben’e 10 yıl, “terör örgütüne destek” suçundan Andre Eminger’e 2,5 yıl, yine aynı suçtan Holger G.’ye 3 yıl, Carsten S.’ye de gençlik yasaları uyarınca 3 yıl hapis cezası vermişti. 

Kaynak: Evrensel