fbpx

Amazon tahribatı raporu ve İlerici Enternasyonal’in çağrısı*

Paylaş

Bunu daha önce de duymuştunuz: Amazon yağmur ormanları tehlike altında.

Ancak Forensic Architecture ve Climate Litigation Accelerator tarafından yapılan yeni bir araştırma, Jair Bolsonaro hükümeti, Amazon’daki ekokırım ve yerli topluluklara yönelik artan şiddet arasındaki doğrudan bağlantıyı ortaya koyuyor.

Bolsonaro 2019’da göreve geldiğinde Amazon’da madencilik faaliyetlerini hızlandırma niyetinde olduğunu ilan etti. “Nerede bir yerli toprağı varsa, onun altında zenginlik vardır” dedi. “Boyutunu küçültebileceğim herhangi bir rezerv varsa, bunu yapacağım.”

Bolsonaro, suç çetelerine Amazon’un koruma altındaki ata topraklarını istila etmeleri, çalmaları, madencilik yapmaları ve ormansızlaştırmaları için yeşil ışık yaktı – aynı zamanda bilim insanlarının yağmur ormanlarının artık kendini hayatta tutacak kadar yağış üretemeyeceği bir “devrilme noktası” hakkındaki uyarılarını da görmezden geldi.

Yeni araştırma, Bolsonaro’nun çevre politikalarının Amazon’un özellikle bir bölgesi – kuzey Yanomami bölgesi – üzerindeki etkilerini izlemek için uydu görüntülerini kullanıyor. Bu yeni teknikler sayesinde, Yanomami topraklarında yasadışı altın madenciliğinin yayıldığını ve Bolsonaro yönetiminin 4 yıldan kısa bir süre içinde Uraricoera nehri boyunca ormansızlaşmanın yaklaşık 1.400 futbol sahası büyüklüğünde hızlı bir artışa yol açtığını belgeliyoruz.

Bu uygulamalar sadece Yanomami gibi yerli halkları tehlikeye atmakla kalmıyor. İnsan neslini de tehlikeye atmaktadır. Bolsonaro bu çevre katliamına devam ederse, Amazonlar milyarlarca ton CO2’nin atmosferimize karışmasına yol açacak bir bozulma döngüsüne girecek.

Bolsonaro’nun Amazon’a saldırılarının ölçeği / Progressive International

Jair Bolsonaro aptal gibi görünebilir. Bazıları onu beceriksiz olarak nitelendiriyor. Ancak başkan olarak, yönetimi sistematik bir ekokırım kampanyasını başarıyla yürüttü: Yerli topraklarını özelleştirmek, yasadışı madenciliği yasallaştırmak ve Brezilya’nın çevre kurumlarını dağıtmak için yasaları zorladı.

Ekim 2022’de nihayet onu görevden alma ve çevre standartlarını koruyacak, Yerli egemenliğini yeniden tesis edecek ve Amazon’daki yıkım yolunu tersine çevirecek yeni bir demokratik hükümet getirme şansına sahip olacağız.

*İlerici Enternasyonal Amazon’daki ekokırım hakkında İngilizce bir video hazırladı. Türkçe metin çevirisi: Nihal Kalender / Gaste Avrupa.