fbpx

Boris Johnson yeni hükümete başarılar diliyor: ‘İşte bu kadar, millet’

Paylaş

Johnson, Liz Truss’un adını vermeden yeni başbakanın No 10’a vardığında harika bir personel grubuyla tanışacağını söylüyor. Kuralların ‘yarı yolda’ değiştiğini söyleyerek 10 Numara’dan ayrılmaya zorlanmaktan duyduğu mutsuzluğu da dile getirdi.

“İşte bu kadar, millet” diyor. İnsanlara geldikleri için teşekkür ediyor ve birkaç saat içinde Kraliçeyi görmek için Balmoral’da olacağını söylüyor.

“Beklenmedik bir şekilde bir bayrak yarışına dönüşen bu yarışta bayrağı yakında devredeceğiz – yarışın yarısında kuralları değiştirdiler” diyor. Johnson yeni hükümete ‘en hararetli desteği’ de sunacağını söyledi. Hala kendisinin neden işsiz kaldığını anlamadığını söyleyerek eleştiri topladı.

‘Boris Johnson hala neden işsiz kaldığını bilmiyor gibi görünüyor’

‘Şu anda işlevini yerine getirmiş bir roket gibi olduğumu ve yavaşça atmosfere yeniden girip Pasifik’in uzak ve belirsiz bir köşesine görünmez bir şekilde düşeceğimi söylememe izin verin.’

Sözleri tabii ki pek çok kritik tarafından eleştirildi, bunlardan bir tanesi de Financial Times yazarı Robert Wright’tan.

‘Harcanan katı roket iticileri çoğunlukla “Pasifik’in ücra bir köşesine” düşmez, değil mi? Florida ve Fransız Guyanası’ndan yapılan fırlatmalar Atlantik üzerinden geçiyor. Yine de, sıradan bir yanlışlık Boris Johnson için pek de yanlış bir not değildir.’

Yeni hükümete “en hararetli destekten” başka bir şey sunmayacağını iddia ediyor.

Ve sözlerini “yasalarımızın kontrolünü geri alarak ya da hayati önem taşıyan yeni altyapılar kurarak zamanın testine dayanacak temeller attığını” iddia ederek bitiriyor.

Liz Truss’u (artık ondan ismiyle bahsediyor) ve yeni hükümetini “yolun her adımında” destekleyeceğini söylüyor.

Johnson, “hükümet eylemleri ile serbest piyasa kapitalist özel sektör girişimleri arasındaki hayati simetriyi” anlayanların Muhafazakarlar olduğunu söylüyor. Şimdi de hükümetteki başarıları olarak gördüğü şeyleri sıralıyor: daha fazla polis, yeni hastaneler, daha fazla hemşire. Hatta hükümetin on yılın sonuna kadar 40 yeni hastane inşa etme yolunda olduğu yönündeki (yanlış) iddiasını tekrarlıyor.

‘Boris Johnson’ın söylediğinin aksine, Parlamento’nun sonuna kadar 50.000 hemşire daha olmayacağını ya da Muhafazakârların 40 yeni hastane açmayacağını bilmek sizi şok edecektir.
Sonuna kadar tutarlı.’

Ayrıca öğretmen maaşlarından, karayolu ve demiryolu inşa programlarından ve gigabit’in yaygınlaştırılmasından da bahsediyor.

Boris Johnson speaking outside No 10.
Boris Johnson No 10’un dışında konuşuyor. Fotoğraf: Justin Tallis/AFP/Getty Images

Johnson’ın No 10 dışında yaptığı veda konuşmasının özeti
Boris Johnson’ın 10 Numara önünde yaptığı veda konuşmasından satır başları. Beklenmedik bir şey içermiyordu ama halefi Liz Truss’un dün yaptığı zafer konuşmasından çok daha renkli ve eğlenceliydi.

Johnson kendisini, halka yeniden liderlik etmek üzere emekliliğe çağrılmasıyla hatırlanan Romalı devlet adamı Cincinnatus’a benzeterek 10 Numara’ya geri dönmeyi hala umduğunun sinyalini verdi. Johnson 10 Numara’dan ayrılmaya zorlanmasından dolayı hala mutsuz olduğunu belirtti ve kendisine yapılan muamelenin adil olmadığını ima etti. Sözlerine şöyle başladı:
İşte bu millet. Bu sabah bu kadar erken geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim. Sadece birkaç saat sonra Kraliçe Majestelerini görmek üzere Balmoral’da olacağım ve meşale nihayet yeni bir Muhafazakar lidere geçecek, bayrak beklenmedik bir şekilde bayrak yarışına dönüşen bir yarışta teslim edilecek, kuralları yarı yolda değiştirdiler ama artık bunu boş verin.

Johnson’ın “kuralları değiştirdiler” derken neyi kastettiği açık değil, ancak bir mağduriyet duygusunu ifade ediyordu. Johnson istifa etmek zorunda kaldı çünkü milletvekillerinin güvenini kaybetmişti, yaklaşık 30 bakan istifa etmişti ve onların yerini doldurmakta zorlanıyordu, bu da hükümetin işleyemeyeceği anlamına geliyordu. Bir noktada 1922 Komitesi’nin kuralları değiştirerek Johnson’a bir yıl içinde ikinci bir güvensizlik oylaması yapılmasına izin vereceğine dair spekülasyonlar vardı. Ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmedi.

Johnson Liz Truss’u destekleyeceğini söyledi. Konuşmasının başlarında şöyle dedi:
Hepimiz için Liz Truss’un, ekibinin ve programının arkasında durma ve bu ülkenin insanlarına hizmet etme zamanı geldi. Çünkü bu ülkenin insanları bunu istiyor. Buna ihtiyaçları var. Ve bunu hak ediyorlar.

Ve daha sonra şöyle dedi: “Liz Truss’u ve yeni hükümeti her adımda destekleyeceğim.”

Muhafazakar partiyi birleşmeye çağırdı. Dedi ki:
Partime diyorum ki, eğer Dilyn ve Larry zaman zaman yaşadıkları zorlukları geride bırakabiliyorlarsa, Muhafazakar Parti de bırakabilir.

Görevdeki başarılarından biri olarak düşük işsizliği gösterdi. Dedi ki:
Bu ülkede olup bitenlere, meydana gelen değişikliklere baktığımızda, özel sektör yatırımlarının akın akın gelmesinin nedeni budur – Çin’den daha fazla özel sektör, daha fazla risk sermayesi yatırımı.

Fransa, Almanya ve İsrail’in toplamından daha fazla milyar sterlinlik teknoloji şirketi Birleşik Krallık’ta filizleniyor.

Bunun sonucunda da ben görevden ayrıldığımda işsizlik, 10 yaşımdan ve uzay zıpzıpında zıpladığımdan bu yana görülmemiş seviyelere inecek.

Johnson ayrıca hükümette başardığını düşündüğü diğer pek çok şeyi de sıraladı. Yaz başında çok daha kapsamlı bir liste yayınlamıştı.

Sendikayı parçalama girişimlerinin asla başarılı olamayacağını iddia etti. Dedi ki:
Ve bu arada … ayrılırken, birliğimizin o kadar güçlü olduğuna inanıyorum ki, onu parçalamak isteyenler denemeye devam edecekler, ancak asla ve asla başarılı olamayacaklar.

Kaynak: Guardian’dan orijinalinden Gaste Avrupa için çeviren Nihal Kalender.