fbpx

Almanya’daki 9 Euroluk toplu taşıma bileti uygulaması bitti

Paylaş

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin, Ukrayna savaşının da etkisiyle ülkede artan rekor enflasyon karşısında vatandaşı rahatlatmak amacıyla çıkardığı 9 euroluk bilet uygulaması 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Alman hükümeti, Mayıs ayında kısa vadeli olarak aldığı bir kararla, vatandaşları geçici de olsa rahatlatmak istediğini, bu kapsamda yaz döneminde üç ay boyunca bütün vatandaşların ayda 9 euroluk bir toplu taşıma bileti alarak, Almanya çapında otobüs, tramvay ve tren gibi toplu taşıma araçlarını kullanmasının mümkün olacağını duyurmuştu. Hızlı trenler (ICE,EC) ise uygulamanın dışında bırakıldı.

Bu bilet sayesinde, federal yapısından kaynaklı olarak yaklaşık 60’tan fazla toplu taşıma bölgesine sahip ülkede ilk kez vatandaşlar bulunduğu kent veya bölgedeki sisteme bakmaksızın, rahatlıkla toplu taşıma araçlarını kullanabildi.

83 milyondan fazla nüfusa sahip Almanya’da tam 52 milyon 9 euroluk bilet satıldığı açıklandı. Satılanlara ilaveten aylık toplu taşıma bileti olan 10 milyon vatandaşın aylık aboneliği de 9 euroya indirilmişti.

“Vatandaşlar tasarruf etti”
Almanya’nın en büyük otomobil kulübü ADAC, büyük kentlerde aylık toplu taşıma biletinin yaklaşık 80 euro olduğunu, bundan yola çıkıldığında da her bir abone veya ihtiyaç sahibinin Haziran, Temmuz ve Ağustos döneminde 200 eurodan fazla toplam tasarruf ettiğini kaydediyor.

Almanya’da hükümet, toplu taşıma şirketlerinin 9 euroluk aylık bilet uygulamasıyla oluşan zararını karşılamak üzere 2,5 milyar euro destekte bulundu.

Almanya’da tüketici hakları savunucuları ve sosyal yardım kuruluşları 9 euroluk biletin sona ermesini eleştiriyor. Federal Hükümet’ten, eyalet ve yerel yönetimleriyle birlikte uygulamayı başka biçimde de olsa devam ettirmesi talep ediliyor.

Kaynak: DW Türkçe