fbpx

NASA İklim Bilimcisinin Banka Eylemi Sırasında Yaptığı Duygusal Konuşma Yeniden Viral Oldu*

Paylaş

İklim bilimciler ve aktivistler, sadece inandıkları (daha doğrusu doğru olduğunu bildikleri) şeyleri dile getirerek her gün büyük riskler alıyorlar, çünkü pek çok güçlü kuruluş halkın iklim değişikliği hakkındaki gerçekleri öğrenmesini engellemek için her şeyi yapmaya hazır. Geçtiğimiz Nisan ayında, aralarında NASA’da görevli bir bilim insanı olan Peter Kalmus’un da bulunduğu bir dizi iklim bilimci büyük bankaları protesto ettikleri için tutuklandı.

Kalmus’un protestoda yaptığı tutkulu konuşmanın videosu, tutuklanmasından bu yana internette dolaşıyor, aynı şekilde o kader gününün ardından yazdığı bir fikir makalesi de.

Peter Kalmus kimdir?
NASA iklim bilimcisi gezegeni korumaya büyük önem veriyor. Peter Kalmus, iklimimizi daha iyi anlamak ve iklim felaketleriyle mücadele etmek amacıyla hem uzayı hem de Dünya gezegenini inceleyen bir araştırma laboratuvarı olan NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’nda iklim bilimci olarak çalışıyor. Web sitesine göre, Kalmus’un NASA’daki çalışmaları özellikle bulutlar, hava durumu acil durumları ve biyoçeşitlilik gibi konulara odaklanıyor.

Kalmus aynı zamanda iklim krizi konusunda farkındalık yaratan reklamlar hazırlayan ve yerleştiren bir kuruluş olan Climate Ad Project’in ve iklim değişikliğine karşı mücadele etmek için aktivistleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir uygulama olan Earth Hero’nun kurucu ortağıdır.

Harvard’dan fizik alanında lisans ve Columbia’dan fizik alanında doktora derecesine sahip olan Kalmus, 2017 yılında Being the Change: Live Well and Spark a Climate Revolution (Değişim Olmak: İyi Yaşayın ve Bir İklim Devrimi Başlatın.) adlı bir kitap yazdı. Kitap, daha sürdürülebilir yaşamak için yaptığı ve ailesinin emisyonlarını yüzde 90 oranında azalttığını iddia ettiği değişiklikleri belgeliyor ve okuyuculara aynı şeyi nasıl yapabilecekleri konusunda tavsiyeler veriyor.

Peter Kalmus ve diğer iklim bilimciler fosil yakıtları protesto etmek için kendilerini Chase Bank’a zincirlediler.
Chase Bank dünyanın en kötü fosil yakıt bankası olarak biliniyor. Vox’a göre, 2021’de Chase, 2020’de fosil yakıtları finanse etmek için 51,3 milyar dolar harcadı; 2016 ve 2020 yılları arasında Chase fosil yakıtlara 317 milyar dolar harcadı.

İşte bu nedenle Kalmus ve üç bilim insanı arkadaşı (Allan Chornack, Eric Gill ve Greg Spooner) 6 Nisan 2022 Çarşamba günü protesto yeri olarak Los Angeles şehir merkezindeki JPMorgan Chase binasını seçti.

Dört adam, Extinction Rebellion logoları taşıyan laboratuvar önlükleri giyerek kendilerini kelepçelerle bankanın kapısına zincirledi. Scientist Rebellion tarafından Facebook’ta paylaşılan bir canlı yayında görüldüğü üzere Kalmus, protestocu arkadaşlarına “Buradayım çünkü bilim insanları dinlenmiyor” dedi. “Bu muhteşem gezegen ve oğullarım için risk almaya hazırım” diye ekledi, duygularına yenik düşmüştü ve sesi çatlıyordu.

“On yıllardır sizleri bir felakete doğru gittiğimiz konusunda uyarmaya çalışıyoruz ve görmezden geliniyoruz. Dünyanın bilim insanları görmezden geliniyor ve buna bir son verilmeli” diye devam etti.

Scientist Rebellion/Facebook

“Her şeyi kaybedeceğiz ve şaka yapmıyoruz. Yalan söylemiyoruz. Abartmıyoruz. Bu o kadar kötü bir durum ki, bu riski almaya hazırız,” dedi. “Bu dünyadaki tüm çocuklar için… Bu hepimizden çok daha büyük bir mesele. Hepimizin ayağa kalkıp risk almamızın ve bize hayat veren bu güzel gezegen için fedakarlık yapmamızın zamanı geldi.”

Bilim insanları Chase’den fosil yakıtların finansmanını durdurmasını ve yeni fosil yakıt projelerinin durdurulmasını talep etti. Kalmus, insanlığın çöküşün eşiğinde olduğunu ve bunu hemen yapmazsak korkunç sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Her ne kadar dört bilim insanı da kalabalığa birer konuşma yapmış olsa da, Kalmus’un konuşmasının canlı yayını açan bölümünün kısa klipleri protestoyu takip eden haftalarda sosyal medyada viral oldu.

Gösterinin sonunda dört bilim insanı tutuklandı, ancak kısa sürede serbest bırakıldılar, zira ertesi gün Kalmus The Guardian için bu deneyimle ilgili bir görüş yazısı kaleme aldı. Kalmus makalesinde, protestolarının IPCC iklim değişikliği raporunun en yeni bölümünün yayınlanmasından iki gün sonra bilinçli olarak yapıldığını açıkladı.

Kalmus ayrıca kendi gösterilerinin o günkü tek gösteri olmadığını, başka bilim insanlarının da dünya çapında protestolar düzenlediğini belirtti. Bu bilim insanlarının hepsi, dünya hükümetlerinin iklim konusundaki eylemsizliğine karşı çıkan bilimsel geçmişe sahip aktivistlerden oluşan Scientist Rebellion grubunun bir parçası. Grup, daha büyük bir grup olan Extinction Rebellion’ın bir koludur. Her iki grubu ve eylemlerini Facebook ya da Twitter sayfalarından takip edebilirsiniz.

*Greenmatters‘ta Sophie Hirsch tarafından 11.04.2022’de kaleme alınan bu yazı Gaste Avrupa için Nihal Kalender tarafından hazırlanmıştır.