fbpx

Küba: Petrol depolama tesisinde çıkan büyük yangın üçüncü tankı da sardı

Paylaş

Küba’nın ana petrol terminali Matanzas’ta çıkan ölümcül yangın, gaz tanklarından birine yıldırım düşmesinden günler sonra hala devam ediyor. Meksika ve Venezuela yangının kontrol altına alınmasına yardımcı olmak üzere ekipler gönderdi.

Kübalı yetkililer Matanzas Süpertanker Üssü’nde çıkan yangın nedeniyle üçüncü bir petrol tankının daha çöktüğünü ve depolama tesisinde beş konteynerin hala ayakta olduğunu doğruladı.

Askeri inşaat ekipleri petrol sızıntılarını kontrol altına almak için bariyerler inşa ederken, itfaiyeciler de alev almalarını önlemek için kalan tanklara su püskürttü.

Matanzas eyaleti valisi Mario Sabines Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Duyurduğumuz risk gerçekleşti ve ikinci tankın alev alması üçüncü tankı da tehlikeye attı” dedi.

Yangın Cuma günü gece saatlerinde tanklardan birine yıldırım isabet etmesiyle başladı. Sabines yangının yayılışını tanktan tanka geçen bir “olimpiyat meşalesi” olarak tanımladı. Tankların her birinin toplam 300.000 varil (47.696.188 litre) kapasiteye sahip olduğu bildirildi. Matanzas Süpertanker Üssünden çıkan dumanlar yaklaşık 100 kilometre (62 mil) uzaklıktaki başkent Havana’dan görülebiliyordu.

Yaralılar arasında Bakan da var
Yetkililer bir ceset buldu ve en az 17 itfaiyeci hala kayıp. Çok sayıda patlamanın da meydana geldiği yangında aralarında Enerji Bakanı Livan Arronte’nin de bulunduğu 120’den fazla kişi yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ciddiyetini koruyor.

Venezuela ve Meksika, Küba limanına yangın söndürme ekipmanı ve kimyasalların yanı sıra uzman ekipler gönderdi. Yetkililer binlerce kişiye tahliye emri verirken, diğerlerine de yüz maskesi takmaları ya da zehirli duman nedeniyle içeride kalmaları çağrısında bulundu.

Adayı yakıt sıkıntısı ve elektrik kesintileri vurdu
Matanzas Küba’nın ham petrol ithal ettiği en önemli liman. Tesiste depolanan yakıt, ada genelindeki elektrik santrallerini beslemek için kullanılıyor. Yangın, Küba’nın derin bir ekonomik krizin ortasında yakıt sıkıntısı ve günlük elektrik kesintileriyle karşı karşıya olduğu bir dönemde meydana geldi.

Elektrik üretimi için kullanılan petrolün depolandığı tesisteki herhangi bir yakıt kaybının durumu daha da kötüleştirmesi muhtemel.

Austin’deki Teksas Üniversitesi Latin Amerika ve Karayipler Enerji ve Çevre Programı Direktörü Jorge Pinon, bölgede her biri 300.000 varil kapasiteli sekiz büyük tank bulunduğunu söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Pinon, “Bölge sadece yakındaki değil, çeşitli termoelektrik santrallerine yakıt aktarım noktası, dolayısıyla bu elektrik şebekesi için çok kötü bir haber olabilir” dedi.

Bu yılın başlarında Kübalı yetkililer bazı bölgelerde birkaç saat süren enerji kesintileri uygulamaya başlamış ve bu da ülkenin bazı bölgelerinde protestolara yol açmıştı.

Kaynak: DW, AFP, AP