Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçen hafta İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması konusundaki bildiri metni üzerinde uzlaşamadı. Bildiride BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye’nin anlaşmanın yapılabilmesi için üstlendiği kilit rolün övülmesi bekleniyordu.
Norveç’in BM nezdindeki daimi temsilcisi Mona Juul, “Norveç ve Meksika günlerdir Karadeniz üzerinden tahıl, gıda ve gübre ihracatını yeniden başlatacak önemli anlaşmayı memnuniyetle karşılayan bir mesaj üzerinde konseyi birleştirmek için çalışıyor. Bunu mümkün kılamadığımız için üzgünüz” sözleriyle durumu açıkladı.
Associated Press haber ajansı tarafından görülen bildiri teklifinde “Ukrayna ve Rusya Federasyonu’ndan tahıl, gıda ve gübre ihracatının güvenli ve emniyetli şekilde ihracının sağlanmasına yönelik” cuma günü imzalanan anlaşma için kaydedilen ilerlemenin memnuniyetle karşılandığı ifadeleri yer alıyor.
Guterres ve Türkiye’yi öven bildiri teklifi İstanbul’da verilen taahhütlerin hızla uygulanması çağrısında bulunuyor. Genel Sekreterin kişisel çabaları ve taahhütlerinin taraflar arasında müzakerelerin yürütülmesinde esas olduğuna dair inancını vurgulayan Norveç Büyükelçisi Juul “Bu çabalar savaşın etkileri Ukrayna halkının ötesinde hissedilmeye devam ederken eskisinden de önemli hale geldi” diye konuştu.
Rusya’nın itirazı
Moskova ve Kiev yönetimleri, Rusya’nın işgali sebebiyle Ukrayna’nın Karadeniz’deki depolarında bekleyen 22 milyon tahıl ve diğer tarım ürününün ihracatı için engellerin kaldırılmasını sağlayan münferit anlaşmalara Türkiye ve BM ile İstanbul’da imza attı. Anlaşma aynı zamanda Rus gıda ve gübrelerinin de kısıtlama olmaksızın dünya pazarlarına erişiminin sağlanmasını da amaçlıyor.
Guterres tarafların İstanbul’da imzaladıkları taahhütleri hatırlatarak Odesa’ya yönelik saldırıları “kesin surette” kınadı ve anlaşmanın Rusya, Ukrayna ve Türkiye tarafından tam uygulanmasının “mecburi” olduğunun altını çizdi.
BM Güvenlik Konseyi’nde görevli diplomatlardan gelen bilgiye göre Norveç ve Meksika’nın önerdiği bildiri metninde Guterres’in Odesa’ya yönelik hava saldırılarını kınamasına atıfta bulunulduğu ve Rusya’nın buna itiraz ettiğini ifade ediiyor.
Rusya Savunma bakanlığı, Odesa Limanı’na yönelik saldırıyı doğrulayarak askeri hedefleri vurduklarını bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bombardımanın askeri altyapıyı hedef aldığını belirterek, tahıl ihracat anlaşmasının uygulanması için kullanılan altyapı ile hiç bir ilgisi olmadığını ileri sürmüştü.
Kaynak: Euronews