Alman hükümeti bürokrasiyi hafifletmek ve vasıflı göçmenlerin mevcut birçok işe girmesini kolaylaştırmak için planlamalar yapmayı düşünüyor. Bir tahmine göre Almanya’da 1.7 milyon boş iş pozisyonu bulunuyor.
Alman hükümeti, Almanya’da iş bulmayı uman yabancı işçiler için işleri biraz daha kolaylaştırmaya çalıştı, ancak şimdi kuruluşlar ve endüstri liderleri hükümete daha fazla işçiye ihtiyaç duyduklarını söylemek için sıraya girmiş durumdalar. Uzman Alman iş ve finans gazetesi Handelsblatt’a göre, şu anda ülkede 1,7 milyon açık iş pozisyonu var.
Alman havalimanlarında yaşanan kaos, havayolu sektörü ve havalimanı çalışanlarının derhal yeni işçilerin işe alınmasını talep etmesine neden oldu. Ancak eğitim, güvenlik kontrolleri ve her zaman var olan Alman bürokrasisinin işleri geciktirdiği bildiriliyor.
Haziran ayının sonlarına doğru havayolu sektörü uzmanları, Türkiye’den yeni işe alınan işçilerin birçoğunun bagaj işlemlerine başlayabilmesi ve şu anda birçok yolcunun yaşadığı yığılma ve kuyrukları giderebilmesi için en az Ağustos ayının ve bazı eyaletlerin okul tatillerinin sona ermesinin gerekeceğini düşünüyorlar.
Havaalanlarındaki boş pozisyonlar Türk işçilerle doldurulacak
Almanya’nın ulusal kamu radyosu Deutschlandfunk 10 Temmuz’da Türkiye’nin dört bir yanına işçi temin eden bir iş bulma kurumuyla görüştü. Ajansın sözcüsü, kendilerinden Alman havalimanlarına da en azından biraz Almanca bilen işçi temin etmelerinin istendiğini söyledi.
“Türkiye’deki havalimanı çalışanları belirli sınavları geçmek zorunda” diyen sözcü, bu nedenle Almanya’ya çalışmaya geldiklerinde bunun bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti. “Uluslararası havalimanı standartlarına bağlıyız” diyerek sözlerini tamamladı.
Deutschlandfunk yine de, gelecek Türk işçilerin güvenlik kontrollerinden geçmeleri ve Alman polisine son birkaç yıldaki adreslerini kanıtlamaları gerekebileceğini söyledi.
Bakıcılara ihtiyaç var
18 Temmuz’da Bundesverband privater Anbieter sozialer Dienste e.V -BPA (dini kurumlarca işletilen hastaneler ve bakım evleri ile bu kurumlarda çalışanlar da dahil olmak üzere devlete ait olmayan bakım kurumlarının ve çalışanlarının çıkarlarını temsil eden bir dernek) hükümete uluslararası bakıcıların onay sürecini hızlandırma çağrısında bulundu.
“BPA tarafından yapılan basın açıklamasında, “Aşağı Saksonya eyaletinde acilen 10.000 bakıcı aranıyor. Yurtdışından gelen bakıcılar, niteliklerinin daha önce tanınması [ve böylece işe başlayabilmeleri] için birkaç ay veya bazı durumlarda bir yıldan fazla beklemek zorunda kalıyorlar.”
BPA, yetkililere düşen en önemli görevin bu tanınma sürecini hızlandırmak olduğunu da sözlerine ekledi. BPA’nın Aşağı Saksonya’daki lideri Ricarda Hasch, “Aşağı Saksonya’da çalışmak isteyen yabancı bakıcıların işlerine daha hızlı başlamaları sağlanmalıdır” dedi.
Handelsblatt’ın haberine göre Faeser ve Heil şimdi ikinci bir göç önerisini parlamentodan geçirmek istiyor.
Kalifikasyonlarının resmi olarak tanınması ve vize almaları süreci, işleriyle birlikte ilerleyecek ve işverenleri tarafından finanse edilecek.
Mart 2020’de Alman hükümeti, yabancı niteliklerin tanınmasını daha hızlı ve kolay hale getirecek bir yasa teklifinde bulunmuştu. Ancak Faeser ve Heil, bu yasaya göre, potansiyel işçilerin Almanya’ya girmeden önce yabancı diplomalarının Alman diplomalarına denk olduğunu kanıtlamaları gerektiğini ve bunun “değerli zaman” kaybettirdiğini yazdı. Handelsblatt, bunun aynı zamanda potansiyel bir çalışan için para kaybı anlamına geldiğini, çünkü bunların tanınması için ödeme yapmaları gerektiğini ve tanınana kadar çalışamayacaklarını belirtti.
Üç aylık kalış süresi
Bakanlara göre denklik süreci, oldukça yüksek meblağlar ödemek ve çalışmaya başlamadan önce sürecin sona ermesini beklemek zorunda kalan pek çok göçmen için büyük bir engel teşkil ediyor. Deutschlandfunk, gelecekteki Türk havalimanı çalışanlarından Almanya’da çalışmak için vize için en az 100 Avro ödemelerinin istendiğini söyledi. Deutschlandfunk muhabiri Uwe Lueb 10 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Bu, bazıları için aylık gelirlerinin yaklaşık üçte birine tekabül ediyor” dedi.
“Her şey yolunda gittiğinde, Türk havalimanı işçileri ayda 2.000 Avro’dan fazla kazanabilir” diyen Lueb, “başlangıçta üç aylık bir kalış süresi verilecek ve bu da Alman havalimanı yetkililerine sonbahar için yeni çözümler bulmak için yeterli zaman tanıyacak” şeklinde konuştu.
Alman İstatistik Ofisi, 2020 yılında yaklaşık 59.000 yabancı yeterlilik tanıma talebini işleme aldıklarını ve bu yabancı yeterliliklerin 44.800’ünün tamamen veya kısmen tanındığını söyledi.
Almanya içinden iş aramak
Yeni öneriye göre, bazı potansiyel çalışanların Almanya’ya sadece bir iş teklifi aldıktan sonra değil, iş aramaya başlamak için de gelmelerine izin verilecek. İş aramak için Almanya’ya gelmek isteyenlerin öncelikle sahip oldukları niteliklerin Almanya’da sahip oldukları niteliklere denk olduğunu kanıtlamaları ve hem iş arama sürecinde hem de sonrasında geçimlerini sağlayacak kadar paraya sahip olduklarına dair kanıt göstermeleri gerekecek. Bu kriterleri karşılamaları halinde, iş aramaya başlamaları için kendilerine kısa süreli kalma izni verilecektir.
Almanya ayrıca yüksek nitelikli göçmenler için AB Mavi Kart sahibi olma eşiğini düşürmeyi umuyor. Şu anda Almanya’ya gelebilmek için yılda 56.400 Avro kazanıyor olmak gerekiyor, ancak bu miktar gelecekte düşürülebilir.
Handelsblatt’ın haberine göre, daha önce Almanya, eyaletler arasında serbestçe hareket edebilen ve Almanya’da nitelikli bir pozisyon almak için gelebilecek daha fazla AB göçmenini çekiyordu. Ancak COVID-19 salgınından bu yana, AB içinden gelenlerin sayısı bir miktar düştü. Handelsblatt, 2020 yılında 158.000 AB vatandaşının Almanya’ya geldiğini ve sonra ayrıldığını yazıyor.
Kotalar kaldırılıyor mu?
Almanya ayrıca her yıl Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ ve Sırbistan’dan 25,000 kadar göçmenin çalışmasına izin veriyor. Handelsblatt’ın haberine göre bu kota 2023 yılı sonuna kadar geçerli ancak iktidardaki koalisyon partileri seçim programlarında bu tarihten sonra kotayı kaldıracaklarını belirttiler.
Ancak tüm bu program ve kotalara rağmen DIW Başkanı Peter Fratzscher pek umutlu değil. “Açık iş pozisyonlarımızı sadece göçle çözemeyiz.” Fratzscher, Almanya’da yarı zamanlı çalışan kadınlara teşvikler sunulması ve yeniden tam zamanlı işlerde çalışabilmelerinin sağlanması gerektiğini düşünüyor.
Fratzscher, mali, ailevi ve bürokratik koşulların bunu kolaylaştırması halinde pek çok kişinin daha fazla çalışmak isteyeceğine inanıyor. Handelsblatt’a konuşan Fratzscher, “Alman hükümetinin, kadınların tam zamanlı çalışmasını engelleyen bu engelleri ortadan kaldırmaya odaklanması gerekiyor” dedi. Ekonomiste göre bu engellerden bazıları, evli çiftlerin vergilendirilmesi, mini işlerin yönetilmesi ve okullar ile anaokullarına büyük yatırımlar yapılması gibi reformları içeriyor.
Kaynak: InfoMigrants
Çeviri: Gaste Avrupa/Deniz Kantar