fbpx

Sri Lanka’da parlamento yeni cumhurbaşkanını seçerken protestolar patlak verdi

Paylaş

Salı günü Sri Lanka Kolombo Fort Tren İstasyonu önünde toplanan yüzlerce kişi Sri Lanka Başbakanı ve geçici Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe’yi protesto etti. Göstericilerin Wickremesinghe’nin daha sonra yakılan bir büstünü taşıdıkları görüldü.

Protestolar, ekonomiyle ilgili protestolar nedeniyle ülkeden kaçan Gotabaya Rajapaksa’nın yerine geçecek kişinin belirleneceği başkanlık seçimlerinin arifesinde meydana geldi.

Wickremesinghe, Sri Lanka parlamentosunun karar vereceği seçimleri kazanma konusunda önde gidiyor. Protestocular, eski Başkan Rajapaksa ile arasına mesafe koymaya çalışsa da Wickremesinghe’nin istifasını talep ediyor.

Bir protestocu, mikrofonla diğer göstericilere seslenirken “Ranil Wickremesinghe’nin başkanlık adaylığını kararlı bir şekilde reddettiğini” iddia etti. “Binlerce insanı kaybetmesiyle, binlerce insanı öldürmesiyle tanınıyor. Partisi ’83 isyanlarıyla tanınıyor. Partisi Tamillerin öldürülmesi ile biliniyor. Batalanda ile tanınıyor, kendisi Batalanda ile tanınıyor ama yine de başkanlık seçimlerine katılıyor.” dedi. Ayrıca Sri Lanka’da hükümete duyulan güvensizlik hakkında da yorumda bulundu. “İki yüz yirmi beş kişi son iki yıl boyunca oturdu ve bu ülkeyi bu krize soktu, bu yüzden bir halk konseyi istiyoruz, bir halk konseyi istiyoruz çünkü parlamentoyu halka karşı sorumlu tutmak istiyoruz” diye ekledi.

Başkanlık seçimlerinde iktidar partisinden Ranil Wickremesinghe, SLPP’den Dullas Alahaperuma ve Ulusal Halk Gücü (NPP) lideri Anura Kumara Dissanayake olmak üzere üç aday yarışıyor.