Avrupa Adalet Divanı (ECJ), Yunanistan ile Danimarka arasında uzun süredir devam eden siyasi krize neden olan beyaz peynir konusunda son noktayı koydu.
Lüksemburg merkezli Mahkeme, Danimarkalı üreticilerin Avrupa Birliği (AB) içinde ‘Feta’ adı altında satış yapamayacağına karar verdi.
Hakimler, “Danimarka, üçüncü ülkelere ihraç edilmek üzere hazırlanan peynirler için ‘Feta’ adının kullanılmasını durdurmayarak AB yasalarından doğan yükümlülüklerini yerine getirmemiştir.” Dedi.
Ancak Yargıtay, Danimarkalı yerel üreticilerin AB dışı ülkelere ‘Feta’ adı altında peynir ihracatına devam etmelerine izin verdiğini belirtti.
Ayrıca Avrupa Adalet Divanı, Danimarka makamlarının “bu ismin kendi topraklarında kullanımını engellemesi ve durdurması” gerektiğini ilan etti.
İki ülke arasında yıllardır devam eden sorun nedeniyle Yunanistan, hukuki tedbirlerin alınması için konuyu 2020 yılında yargıya taşıdı.
Atina, ‘Feta’nın kültürel mirasının bir parçası olduğunu iddia ediyor, çünkü “6.000 yıldır koyun ve keçi sütünden peynir yapıyor.”
Danimarka ise üreticilerinin beyaz peynir ihraç etmesini yasaklamanın dış ticaretini kısıtlayabileceğini savunuyor.
Avrupa Adalet Divanı 2005 yılında ‘Feta’nın geleneksel bir Yunan ürünü olarak korunduğuna ve diğer AB üye devletlerinden hiçbirinin bu ismi kullanamayacağına karar verdi.
Bu durumdan Danimarka’nın yanı sıra Almanya da etkilenmiştir.
Bu arada, Danimarka karara uymayı reddederse, Avrupa Komisyonu Kopenhag’a para cezası verebilir.