fbpx

İtalya’da Dışişleri Bakanı partisinden istifa etti: 60 Milletvekili ile yeni hareket kuruyor

Paylaş

Ukrayna’ya silah sevkıyatıyla ilgili parti içinde yaşanan anlaşmazlık sonrasında, İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio Beş Yıldız Hareketi’nden istifa etti ve yaklaşık 60 milletvekiliyle birlikte parlamentoda yeni bir grup kurmayı planlıyor. Genel Başkan Conte silah sevkıyatına karşı çıkarken, Dia Maio Başbakan Draghi’nin çizgisini benimsiyor. Beş Yıldız Hareketi şimdiye kadar parlamentodaki en büyük güçtü.

5 Yıldız Hareketi son günlerde, destek kaybı, iç çekişmeler ve Ukrayna savaşı konusundaki pozisyon farklılıkları nedeniyle gündemdeydi. Teknokrat Başbakan Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetine dahil olan hareketin lideri Giuseppe Conte, hükümetin Ukrayna’ya Silah desteği vermesine karşı çıkıyordu.

Conte, Ukrayna’ya silah desteği sağlanmasının savaşı daha da uzatacağını savunuyor. İtalya’da yapılan anketler de halkın çoğunluğunun silah desteğine karşı çıktığını gösteriyor.

Draghi’den önce başbakanlık koltuğunda oturan Conte ile 5 Yıldız Hareketi’nin önemli isimlerinden, Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio arasında silah yardımı konusundaki anlaşmazlık son birkaç günde zirveye ulaştı.

Di Maio, 5 Yıldız yönetimini “olgunluktan uzak” hareket etmekle suçladı, AB ve NATO karşıtı kararlardan kaçınılması mesajı verdi. Bu atışmanın ardından geçen hafta sonunda Di Maio’nun hareketten atılması gündeme gelmişti.