fbpx

İngiltere’de mayıs ayı enflasyonu yüzde 9,1 ile son 40 yılın rekorunu kırdı

Paylaş

İngiltere’de enflasyon artan gıda fiyatlarının etkisiyle son 40 yılın en yüksek seviyesine yükselerek yıllık bazda yüzde 9,1 oldu. 

Bu oran, G7 içindeki en yüksek enflasyon oranına sahip ülke olan İngiltere’deki hayat pahalılığının şiddetini ortaya koydu.

İngiliz sterlini de Amerikan doları karşısında yüzde 0,6 ile en fazla değer kaybeden para birimi oldu ve 1,22 doların altına düştü. 

Uzmanlar enflasyondaki yükselişin beklentiler dahilinde olduğunu ve ülkedeki hayat pahalılığı sorunuyla karşı karşıya olan milyonlarca İngiliz için kolay bir çözüm yolu bulunmadığını belirtiyor. İngiltere Merkez Bankası enerji faturalarına getirilen tavanın ekim ayında yükseltilmesiyle birlikte enflasyon oranının yüzde 11’e çıkacağı tahmininde bulunuyor.

Enflasyon oranı mayıs ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 8,6, Fransa’da yüzde 5,8, Almanya’da ise yüzde 8,7 olarak açıklandı. Dünyanın en gelişmiş ülkeler grubu G7 üyelerinden Kanada ve Japonya’nın mayıs ayı rakamları henüz açıklanmadı, ancak İngiltere’nin açıkladığı orandan düşük olması bekleniyor. İngiltere yüzde 9,1’lik enflasyonu en son 1982 yılında görmüştü.

İngiltere’de enflasyon neden bu kadar yükseliyor?

Uluslararası İstatistik Kurumu (ONS) baş ekonomisti Grant Fitzner fabrikada üretilen ürün fiyatlarının yaygın gıda fiyat artışına bağı olarak son 45 yıldır görülen en hızlı şekilde arttığını belirtti. 

ONS’in açıkladığı rakamlara göre gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarında mayıs ayında yıllık yüzde 8,7’lik büyük bir artış görüldü. Fabrika çıkış fiyatları ise yüzde 22,1 oranında yükseldi. Bu rakam tüketiciye yansıyan fiyatı belirlemede temel unsur olarak değerlendiriliyor.

Yatırımcılar İngiltere’nin hem ısrarcı enflasyon, hem de ekonomik durgunluk riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor ve bu durumun yüksek ithal enerji faturalarını ve Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerini zedeleme riski bulunan Brexit’le ilgili sorunları yansıttığı görüşünde.

Dünyanın en büyük iki tahıl ihracatçısı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın etkileri doğrudan İngiliz ekonomisinde de etkisini gösteriyor.

İngiliz düşünce kuruluşu Resolution Foundation’ın kıdemli ekonomistlerinden Jack Leslie açıklanan enflasyon oranıyla ilgili yaptığı değerlendirmede ekonomik görünümün son derece belirsiz olduğuna işaret ederek “Kimse enflasyonun ne kadar yükseleceğini ve bunun ne kadar süreceğini bilmiyor. Bu parasal ve mali politika kararlarını özellikle zorlaştırıyor” dedi.

Kuruluş, rakamlar duyurulmadan önce yaptığı açıklamada hane halkını vuran hayat pahalılığının İngiltere’yi daha kapalı bir ekonomi haline getiren Brexit ile şiddetlendiğini belirtmiş ve bunun verimlilik ile ücretler üzerinde uzun vadeli etkileri olacağının altını çizmişti.

Hayat pahalılığı grev getirdi

İngiliz hükümeti yükselen enflasyonla mücadele için elindeki bütün araç ve imkanları kullandığını belirtirken, muhalefet hükümeti “yama yapmakla” suçladı ve daha güçlü ve güvenli bir ekonomiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Hayat pahalılığı nedeniyle son dönemde işçiler maaş zammı talep etmeye başladı. Ülkede demiryolu, denizyolu başta olmak üzere ulaştırma sektörü çalışanlarının katıldığı üç günlük grev ulaşımda büyük sıkıntılara neden oluyor.

Toplam 40 binden fazla işçinin katıldığı grevin başka işçi sendikalarını da teşvik etmesinden endişelenen hükümet ücret artışının bir sarmala dönüşüp ücret-fiyat enflasyonunu tetiklemesi riskinin altını çiziyor.

Kaynak: Euronews