fbpx

Dünya Bankası: ‘Küresel büyüme, enflasyon ve savaşın ortasında tıkanacak’

Paylaş

Dünya Bankası Salı günü yaptığı açıklamada, dünyanın dört bir yanındaki irili ufaklı ülkeler için durgunluğu önleme umudunun giderek azaldığı uyarısında bulundu. Açıklamaya göre, savaş, enflasyon ve süregelen tedarik zinciri sorunları nedeniyle küresel ekonomik büyüme sekteye uğrayacak.

Ukrayna’daki savaş, tedarik zincirinde süregelen tıkanıklıklar, Çin’deki Covid bağlantılı kilitlenmeler ve enerji ve gıda fiyatlarındaki baş döndürücü artışlar, gelir merdivenindeki tüm ekonomileri daha yavaş büyüme ve yükselen enflasyonla karşı karşıya bırakıyor.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass yaptığı açıklamada, bu sorunlar paketinin “büyümeye darbe vurduğunu” söyledi. “Birçok ülke için resesyondan kaçınmak zor olacak.”

Küresel büyümenin 2021’deki yüzde 5,7’den bu yıl yüzde 2,9’a yavaşlaması bekleniyor. Bankanın son Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda ortaya konan görünüm, Ukrayna’da savaş patlak vermeden altı ay öncesine göre daha kötü olmakla kalmıyor, aynı zamanda Uluslararası Para Fonu’nun Nisan ayında yaptığı yüzde 3.6’lık tahminin de altında kalıyor.

Büyümenin 2023 yılında da durağan seyretmesi bekleniyor. Rapora göre 2020’lerde büyümenin önceki on yılda elde edilen ortalamanın altına düşmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan gibi varil başına 100 doların üzerindeki fiyatlardan yararlanan bir avuç petrol ihracatçısı ülke dışında, dünya üzerinde beklentilerinin azalmadığı neredeyse hiçbir nokta yok. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa gibi en gelişmiş ekonomiler arasında büyümenin bu yıl yüzde 2.5’e yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Çin’in büyümesinin 2021’de yüzde 8,1’den yüzde 4,3’e düşmesi öngörülüyor.

Rusya ekonomisinin yüzde 8.9 oranında daralması bekleniyor – bu ciddi bir düşüş, ancak yine de diğer tahmincilerin tahminlerinden daha küçük.

Pandemi ve Ukrayna savaşının etkilerinin hala sürdüğü gelişmekte olan ülkeler en sert gerilemeyle karşı karşıya kalacak. En yoksul ülkeler daha da yoksullaşacak.

Rapora göre, gelişmekte olan ekonomilerde kişi başına düşen gelir, pandemi vurmadan önceki seviyesinin yüzde 5 altına düşecek. Aynı zamanda hükümetlerin borç yükü artıyor ve faiz oranları yükseldikçe bu yük daha da ağırlaşacak. Pandemi öncesinde beklenenden yaklaşık 75 milyon daha fazla insan aşırı yoksullukla karşı karşıya kalacak.

Kaynak: NYT