fbpx

Danıştay Savcısı: İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararı hukuka aykırı

Paylaş

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararına ilişkin yürütmenin durdurulması ve kararın iptali yönünde görüşünü açıkladı.

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih işleminin iptali istemiyle açılan 10 davaya dair Danıştay 10’uncu Dairesi’nde başlayan duruşma yapıldı.

Danıştay’ın 550 kişilik konferans salonunda görülen duruşmaya, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce avukatın yanı sıra davacı kurumların temsilcileri ile çok sayıda kadın örgütü katıldı.

Duruşmada ilk olarak konuşan 29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Avukat Şenal Sarıhan, bu davanın tarihi bir dava olduğunu, dernek olarak duruşmaya katılmak isteyen avukatlara 800 yetki belgesi sunduklarını söyledi.

‘Sözleşme tüm dünyanın kazanımı’

Sarıhan neden bu davayı açtıklarını şöyle anlattı:

Biz her alanda kadınların kendilerini eşit bir biçimde ifade etmeleri için yıllardır mücadele ediyoruz. Evimizde, iş yerimizde eşit olmak ve şiddet mağduru olmamak için mücadele ettik. Parlamentoda, alanlarda istediklerimizi ifade ettik. Evde ‘evin erkeği erkektir’ durumunu değiştirdik. Kadınların herhangi bir biçimde cinsel istismara maruz kalması ve istismarcı ile evlendirilmesi maddesini hep birlikte değiştirdik. Bütün bunlar kadının insanlık onurunun korunması içindi. Sadece Türkiye kadın kazanımı değil, tüm dünya kazanımıydı.

“Ben de çok eskimiş bir avukatım ama hiçbir duruşma böyle olmadı” diyen Sarıhan, “Burada oturan kadınları aslında ayakta görmelisiniz. Onların hep birlikte çığlık attıklarını duymalısınız. Onları hep birlikte, ‘bu yasa yaşamsal önemde’ derken görmelisiniz. 2021’de 280 kadın katledildi. 2 ay içinde 90 kadın katledildi. Bizim koruduğumuz esasında yaşam hakkımız. Yaşam hakkımızı koruyamazsak diğer hakların bir değeri yok. Buradan lütfen iptal kararı verin ve çok da geciktirmeyin, çünkü her gün 4 kadın öldürülüyor duymadıklarımızla bu sayı 8’e çıkıyor. Hukuku yerine getirin” dedi.

‘Anayasa’ya aykırı karardan geri dönülmeli’

Ankara Barosu’nun açtığı davaya dair Ankara Barosu temsilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan söz aldı.

Sağkan, İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmasının Meclis’te kabul edilen kanunla uygun bulunduğunu ve söz konusu kanunun hala yürürlükte olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı’nın kararıyla çekilmesi hukuka aykırıdır. Karar yoklukla sakat bir karardır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı kabul edilirse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) de bir sabah Cumhurbaşkanı kararıyla çıkabileceğimiz anlamına gelmektedir. Bu kararname yoklukla sakattır. Yoklukla sakat olduğu düşünülmüyorsa bile Anayasa’ya aykırı olduğunun ele alınması gerekiyor.

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ceren Kalay Eken de, “Sadece kadınları değil şiddete karşı mücadele eden herkesi ilgilendiren mili irade hiçe sayılarak, sözleşmeden çekilme kararı hukuki değildir. Sözleşme bizimdir tüm kadınlara, şiddete uğrayan bireylere aittir bu nedenle çekilme kararını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Hiçbir makam kendi kararıyla kendisine anayasal bir düzenleme getiremez. Anayasa’ya aykırıdır ivedilikle bu karardan dönülmesi ve iptal talebimizin kabul edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ardından Ankara Barosu adına LGBTİQ+ Hakları Merkezi’nden Avukat Sibel Duygu Çildoğan, konuştuğu sırada mahkeme başkanı sözlerini keserek, “Tekrarlardan kaçınalım” dedi. Çildoğan ise “Tekrar etmiyorum LGBTİQ+’ların haklarını anlatıyorum” sözlerine salon alkışlarla karşılık verdi.

Duruşmada, baroların açtığı davalara dair avukatlar da beyanlarda bulundu.

Karar çıktı

Danıştay Savcısı, fesih kararına ilişkin yürütmenin durdurulması ve kararın iptali yönünde görüşünü açıkladı.

Heyet, kararı daha sonra açıklayacaklarını bildirerek duruşmayı sonlandırdı.

Kaynak:GazeteKarınca