fbpx

Güçlü Parlamenter Sistem metni imzalandı

Paylaş

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi temsilcilerinin uzlaştığı “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni”, 6 siyasi partinin genel başkanının katıldığı ortak açıklama ile kamuoyuna açıklandı. Bilkent Otel’de gerçekleştirilen toplantıda siyasi partilerin temsilcilerinden, sivil toplum örgütlerine, akademisyenlerden kadın örgütlerine kadar yaklaşık 700 kişi katıldı. Liderler, 42 sayfalık Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metnine imza attı.

Metni 6 partiden 6 genel başkan yardımcısı okudu. Metnin okunmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan kürsüye çıkarak okunan metni imza attı.

6 GENEL BAŞKAN SALONA BİRLİKTE GELDİ

6 genel başkan, açıklamanın yapılacağı salona birlikte geldi. Genel başkanların isimleri partilerin alfabetik sırasına göre okundu. Oturma düzeni de buna göre belirlendi. Parlamenter sistem çalışmasını yürüten 6 genel başkan yardımcısı da genel başkanların iki tarafına oturdu.

Toplantı, 6 genel başkanın 12 Şubat’ta bir araya geldiği buluşmada çekilen, üzerinde “Yarının Türkiye’si için” yazısı olan fotoğrafın ekrana yansıtılmasıyla başladı. Daha sonra 6 liderin geçmişte güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin yaptıkları konuşmaların sinevizyon gösterimi yapıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sunum başladı. Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan 6 genel başkan yardımcısı hazırladıkları mutabakat metnini bölüm bölüm açıklamaya başladı. 

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni”nde dikkati çeken detaylar şöyle:

“Cumhurbaşkanı’nın veto yetkisine son verilecek.

Cumhurbaşkanı görev süresi 7 yıl olacak.

Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nun tek başına OHAL ilan etme yetkisi olmayacak.

Seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek.

Milletvekili seçimlerinde yüzde 1 oy olan partiler Hazine yardımı alacak.

Temel hak ve özgürlüklerde kararname düzenlemesine izin verilmeyecek.

Meclis soruşturmalarında yeter sayısı düşürülecek.

Yerel yönetimlere genel bütçeden verilen vergi gelirlerinin payı artırılacak.

Seçimle gelenin seçimle gitmesi güvence altına alınacak. Kayyum uygulamalarına son verilecek.

YÖK kaldırılacak.

RTÜK’e yasal düzenlemeler yapılacak. Üyeler Meclis tarafından seçilecek.

TRT ve Anadolu Ajansı bağımsızlık ve tarafsızlık esaslarına göre yeniden yapılandırılacak.

Kaynak: Artı Gerçek