fbpx

Şili’de yeni kabine tanıtıldı: Bakanlıklar kadınların ve gençlerin

Paylaş

35 yaşındaki Cumhurbaşkanı Gabriel Boric Amerika kıtasının tarihinde çoğunluğu kadın olan ilk hükümeti halka tanıttı. Yaş ortalaması 49 olan kabinenin 24 bakanının 14’ü kadın. Kilit görevler gençlerin.

Şili tarihinin en genç cumhurbaşkanı seçilen Gabriel Boriç, 11 Mart’ta görevi milyarder sağcı cumhurbaşkanı Sebastián Piñera’dan devralacak. 

Boriç’in kabinesi, deneyimli eski kuşak politikacılarla, Boriç’in liderliğinde siyasete sokakta atılan 2011 öğrenci hareketinin liderlerini bir araya getiriyor. 

Boriç, Cuma günü, başkent Santiago’nun doğa tarihi müzesinin meydanında düzenlenen törende kabinesini “İyi hazırlanmış, bilgi ve deneyime sahip, ülkenin ihtiyaç duyduğu değişim programına bağlı, farklı bakış açılarını ve yeni vizyonları birleştirme kapasitesine sahip bir topluluk” olarak tanıttı.  

Bakanlar

Boric’in kabinesindeki 14 kadın bakan Antonia Urrejola (Dışişleri), Maya Fernandez (Savunma), Jeanette Vega (Toplumsal Kalkınma), Marcela Rios (Adalet), Jeanette Jara (Çalışma), Maria Yarza (Sağlık), Marcela Hernando (Madencilik), Javiera Toro (Ulusal Servet), Maria Rojas (Çevre), Alexandra Benado (Spor), Antonia Orellana (Kadın), Julieta Brodsky (Kültür), Camila Vallejo (Hükümet Sözcüsü), ve Izkia Siches (İçişleri).

Kabinedeki, diğer bakanlar da Marco Avila (Eğitim) Esteban Valenzuela (Tarım), Juan Carlos Muñoz (Ulaştırma ve Telekomünikasyon) , Claudio Huepe (Enerji), and Flavio Andres (Bilim ve Teknoloji), Mario Marcel (Maliye), Giorgip Jackson’dan (Genel Sekreter) oluşuyor.

Boric’in seçtiği ve görevlendirdiği bakanlar şahsiyetleriyle ülkenin demokrasi mücadelesinin zaferini de simgeliyor. Şili’nin yeni savunma bakanı, Pinochet’nin kanlı1973 darbesinde teslim olmayı reddederek kendisini kurşunlayan sosyalist cumhurbaşkanı Salvador Allende’nin torunu.  50 yaşındaki Maya Fernández, Şili’de demokrasiyi yıkan ordunun demokrasinin hizmetine sokulması için girişilecek reformları yönetecek. 

Kabine de iki de tanınmış gençlik lideri var.  Boric’in siyasi kampanya danışmanı 34 yaşındaki Giorgio Jackson genel sekreterlik görevini üstlenecek.Boric’ten önce Şili Üniversitesi Öğrenci Birliği lideri olan Komünist Parti’den 33 yaşındaki Camila Vallejo da hükümet sözcüsü olacak.

Ulusal Tabipler Birliğinin tanınmış eski başkanı 35 yaşındaki Dr Izkia Siches, Şili’nin ilk kadın içişleri bakanı olacak. 32 yaşındaki kabinenin en genç üyesi Antonia Orellana da yeni kurulan Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı’nı üstlenecek. 

Maliye ve Adalet Bakanlıkları ittifakın merkezci eğilimleri arasında paylaştırılmış. Cambridge Üniversitesi mezunu eski Sosyalist Partili şimdiki Merkez Bankası Başkanı 62 yaşındaki Mario Marcel Maliye Bakanı, mesleki yaşamının büyük bölümünü Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda geçiren 55 yaşındaki sosyolog Marcela Ríos da Adalet Bakanı olacak.

Boric’in spor bakanı 45 yaşındaki Alexandra Benado bir eski milli futbolcu. Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR=Devrimci Sol Hareket) üyesi annesi devlet ajanları tarafından öldürülen Benado, Şili tarihinde lezbiyen olduğunu açıklamış ilk bakan olacak. Benado, halen General Pinochet’nin gizli polisi DINA’nın gizli işkence ve infaz merkezi olarak kullanılan Santiago’nun merkezindeki bir konakta kurulmuş olan “Londres 38” anıtının koordinatörü.

Kaynak:Bianet