fbpx

KKTC erken seçimler için sandık başında

Paylaş

Kıbrıs’ın kuzeyinde milletvekilliği erken seçimleri için oy kullanma işlemi başladı. 203 bin 792 seçmen yeni meclisi belirleyecek. Boykot cephesinin etkisi de merak ediliyor.

KKTC erken milletvekilliği seçimleri için sandık başında. Seçimin sonuçları, Cumhuriyet Meclisi’ndeki 50 sandalyenin yeni sahiplerini belirleyecek. Oylama, KKTC’de 1974’den bu yana gerçekleştirilen 15’inci milletvekilliği seçimi olacak.

Altı  ilçede 763 sandıkta yapılacak seçimlere sekiz siyasi partiden 400 ve üç de bağımsız olmak üzere, toplam 403 isim aday oldu. Seçime oy pusulasındaki sırayla Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG), Bağımsızlık Yolu, Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Halkın Partisi (HP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) katılıyor.

Seçimde 203 bin 792 seçmen, oyunu “mühür”, “mühür artı tercih” veya “karma” şekilde verilebilecek. Erken seçimler tüm dünyayla beraber Kıbrıs’ı da etkisi alan Covid-19’un gölgesinde gerçekleştirilecek. Seçimlere katılım pandemi önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilecek. 

Kıbrıs’taki 1974 savaşı sonrasında kuzeydeki ilk milletvekilliği seçimleri 20 Haziran 1976’da, 40 sandalyeli Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisi’nin üyelerinin belirlenmesi için gerçekleştirildi. 23 Ocak seçimleriyse, 2018’deki son seçim sonrasında adanın kuzeyinde kurulan, uzun ömürlü olmayan koalisyon hükümetlerinin, pandeminin, ekonomik krizin ve skandalların gölgesinde düzenleniyor. 

KKTC, 2018’den 2022 başlarına dek çok parçalı koalisyonlar tarafından yönetildi. Bu hükümetler, kısıtlı imkanlarla ve pandemi koşulları altında derinleşen ekonomik krizi göğüslemeye çalıştı. 

2022 seçimlerine katılan, Kıbrıs Türk solunu temsil eden dört siyasi parti Kıbrıs meselesinde iki toplumlu, iki kesimli federal çözüm perspektifini destekliyor. Geri kalan partilerse Türkiye ile Kıbrıs Türk liderliğinin son dönemde dillendirdiği iki devletli çözümden yana.

Adanın kuzeyinde yakın zamanda yapılan anketler, Kıbrıs Türk sağının en büyük partisi UBP’nin tek başına çoğunluğa yakın bir seyir izlediğini ortaya koydu. Partiler sıralamasındaysa CTP son kamuoyu yoklamalarında ikincilikteki yerini korudu. 

Son araştırmalara göre, Kıbrıs Türk solunun iki küçük partisi dışında seçimlere katılan tüm partilerin yüzde beşlik barajı aşıp meclise girmesi bekleniyor. Boykot hareketinin 23 Ocak seçimlerindeki performansı da Kıbrıs’ta merakla bekleniyor. 

Kaynak : Duvar