fbpx

IŞİD’in cezaevi saldırısı sonrası SDG’nin operasyonu sürüyor

Paylaş

IŞİD’in Haseke’de SDG kontrolündeki bir cezaevine saldırmasının ardından patlak veren çatışmalar dördüncü gününe girdi. Örgüt militanlarının, cezaevinin bazı noktalarını kontrol ettiği belirtiliyor.

IŞİD’in perşembe günü Suriye’nin Haseke vilayetinde Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde bulunan bir cezaevine saldırmasının ardından çatışmalar sürüyor. Örgütün Geweran’daki Sinaa cezaevine düzenlediği saldırının ardından çok sayıda militanın firar ettiği belirtilirken, ABD liderliğindeki koalisyonun tesisi kontrol altına almaya çalışan SDG’ye hava saldırılarıyla destek verdiği açıklandı.

Bölgeden gelen haberlere göre, IŞİD’in cezaevindeki üyelerini kurtarma amacıyla perşembe günü cezaevinin kapısının önünde bombalı araçla saldırı düzenlemesinin ardından çıkan çatışmalar dördüncü gününe girdi. Çatışmalarda en 70 mahkumun öldüğü belirtildi. SDG de 17 üyesinin öldüğünü açıkladı.

IŞİD’in basını sonrasında onlarca kişinin cezaevinden kaçtığı, firarilerden bazılarının yakalandığı ancak bölgede yaşayan binlerce sivilin kaçtığı aktarılıyor. SDG’nin cezaevini kuşattığı, Amerikan askerlerinin bazı noktalara konuşlandığı ve çevredeki mahallelerin kontrolünü IŞİD’den geri alma çabalarının sürdüğü belirtiliyor.

Cezaevinin bazı noktalarını hâlâ kontrol ettiği belirtilen IŞİD ise sosyal medyada paylaştığı bir videoda, çok sayıda üyesinin kaçtığını ve militanların elinde rehineler olduğunu duyurdu.

Pentagon’dan yapılan açıklamada SDG’ye hava saldırılarıyla yardım edildiği doğrulanırken, ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price da saldırıyı ‘IŞİD’in militanları kurtarma girişimi’ olarak niteleyip kınadı. Price, verdiği ‘hızlı yanıt’ için SDG’ye teşekkür ederken, SDG saflarındaki can kayıpları için de başsağlığı diledi.

Geweran’daki cezaevi baskını, IŞİD’in üç yıl önce Suriye’de yenilgiye uğratılmasından bu yana düzenlediği en büyük saldırı. Söz konusu cezaevi, bölgede en fazla IŞİD üyesinin tutulduğu noktalardan biri olarak biliniyor. Cezaevinde, bazı örgüt liderleri de dahil, yaklaşık 3 bin 500 IŞİD mensubu tutuluyor. 

Kaynak : Duvar