fbpx

Gezi Davası: Kavala’ya yine tahliye yok

Paylaş

İnsan hakları savunucusu Osman Kavala’nın birleştirilen Gezi-Çarşı davası kapsamında yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşma savcısı, tutukluluğun devamını talep etti. Mahkeme oy çokluğuyla tutukluluğun devamı kararı verdi. 4 yıl 3 aydır tutuklu bulunan Kavala’nın tahliye edilmesi çağrısı yapan Avrupa Konseyi, Türkiye’ye yaptırım uygulayacak.

Artı Gerçek’ten Yağmur Kaya’nın haberine göre Duruşma öncesi Taksim Dayanışması’nın adliye önündeki açıklamasına çok sayıda siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve Avrupa heyeti temsilcileri katıldı. Duruşma, 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü

Şehir Planlıyıcıları Odası Şube Başını Akif Burak Atlar, Gezi Direnişi’nin ülkenin,  toplum, kent ve demokrasi tarihinin en parlak, en onurlu sayfalarından biri olduğunu belirtti. Atlar, Gezi Direnişi’nin anayasal bir zeminde gerçekleştiği yargı kararlarıyla iki kez tescil edilmesine rağmen, hukuka ve gerçeğe aykırı, tümüyle mesnetsiz iddialarla, üçüncü kez yargılanmak istendiğini söyledi. 

‘Temel hak ve talepler suç unsuru olarak gösteriliyor’

Atlar, devamında şunları vurguladı: 

“Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği israrla çarpıtılmak isteniyor. Dokuz yıl, üç dava, onlarca duruşma boyunca söylediğimizi yeniden tekrarlıyor, yıllardır süren hukuksuzluk ve gerçekliği çarpıtma israrına inat tekrar söylüyoruz: Gezi’yi kirletemezsiniz! Gezi Direnişi’ni suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştüremezsiniz! Gezi Direnişi’ni bir kez daha yargi marifetiyle karalama çabanız boşunadır! Gerçekleri çarpıtmanıza izin vermeyeceğiz! 

‘Direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz’

Sipariş senaryolarınızla, milyonlarca insanın, demokratik hak ve talepleri için, parklarda, meydanlarda, sokaklarda; özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için ortaya koyduğu direnişi kirletmenize izin vermeyeceğiz! Bu ülkenin eşitlik, özgürlük ve adalet umudunu kirletmenize izin vermeyeceğiz! Abdocan’ın, Mehmet’in, Ethem’in, Medeni’nin, Hasan Ferit’in, Ali Ismail’in, Ahmet’in ve Berkin’in düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü haklıyız! Gezi hep haklı! Dokuz yıldır içine sürüklendiğimiz karanlığı, emekçilerin, kadınların, lgbti’ların, öğrencilerin zorlaşan hayat şartlarını, yaşam alanlarında var olmak için karşı karşıya oldukları şiddet sarmalını ve ellerinden alınan gelecek umutlarını görüyor, bu karanlığa karşı israrla özgürlük, demokrasi ve insanca yaşamı savunmaya devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki: Gezi’de yaşam alanlarımızı, kentsel hafızamızı savunurken ne kadar haklıysak, bugün barınma hakkını savunurken o kadar haklıyız! Gezide özgürlükleri savunurken ne kadar haklıysak, bugün Enes Kara’nın yaşama sevincini ve geleceğini çalan tarikat ve cemaat zorbalıklarının karanlığı karşısında aydınlığı savunurken o kadar haklıyız! Gezi’de meslek ilkelerini ve bilimsel doğruları savunurken ne kadar haklıysak, bugün akıl dışı yönetimsel kararlarla afetlere mahkûm edilen kentlerimiz için liyakati savunmakta o kadar haklıyız. 

’80 kentte milyonlarca yurttaş yargılanıyor’

Gezi’ye faiz lobisi diyenlerin yüzüne gerçekleri haykırırken ne kadar haklıysak, bugün yaşadığımız ekonomik çöküşün sorumlusu iktidarınızdır derken de o kadar haklıyız. Ama bugün, tüm dünyada kabul gören bu haklılığa rağmen, Taksim Dayanışması’ndan kent, demokrasi ve hukuk emekçisi arkadaşlarımız Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın da aralarında yer aldığı itham edilenlerin şahsında, ülkemizin 80 kentinde Gezi’ye katılarak anayasal haklarını kullanan, demokrasiye güç vermiş milyonlarca yurttaşımız bir kez daha haksızca yargılanmak isteniyor. 2017 yılından bu yana, somut hiçbir delil olmadığı halde siyasi bir tutsak olarak tutukluluğu devam eden Mehmet Osman Kavala bir kez daha yargılanmak isteniyor.

Kavala katılmadı

Duruşmada Gezi davası sanıklarından Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi ile bir kısım Çarşı davası sanığı hazır bulundu. 

Sanık yoklamasıyla başlayan duruşmaya davanın tek tutuklu sanığı olan Osman Kavala katılmadı.