fbpx

Fransa’da gevşetilen koronavirüs önlemlerine karşı grev yapıldı

Paylaş

Koronavirüs salgını omikron varyantı ile hız kazanırken Fransa’da öğretmenler test ve izolasyon önlemlerinin gevşetilmesine karşı greve yaptı.

Fransa’da artan vaka sayılarına rağmen okullar açık kalmaya devam ediyor. Hükümet önlemleri sürekli değiştirirken öğretmenler ve veliler sürekli değişen önlemlerin kaos yarattığını söylüyor.

2 Ocak’ta yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından bir gün önce açıklanan kurallara göre, koronavirüs temaslısı olan öğrencilerin bir antijen veya PCR testi yaptırmaları ve ardından derslere şahsen devam etmek için iki ve dört gün sonra kendi kendilerini test etmeleri gerekiyordu. Bunun üstüne test merkezlerinde yaşanan yoğunluk sebebiyle kurallar tekrar değiştirilerek önlemler hafifletildi. Pazartesi günü, Fransa Başbakanı Jean Castex, sınıf arkadaşlarından birinin pozitif çıkması durumunda öğrencilerin PCR yerine kendi kendine test yapmasına izin verileceğini söyledi.

Sürekli değişen kurallar ve en son hafifletilen önlemler ve Salı günü Fransa’da rekor sayıya ulaşan vaka sayılarıyla öğretmenler güvenliklerinden endişe duymaya başladı.

Ülke çapındaki grev, öğretmenleri, velileri ve diğer okul personelini temsil eden 11 sendika tarafından organize edildi. 1 günlük greve ilkokullarda 75% ve liselerde 62% katılım gerçekleşti. Fransa genelinde yapılan eylemlerde hükümetin krizi yönetemediği belirtildi.

Greve destek veren lise öğrencileri okul girişlerini kapatarak polislerle çatıştı.