fbpx

Artan kadın cinayetlerine karşı Zürih’te protesto

Paylaş

Bugün saat 14.00’de Zürih’te kadın cinayetlerinin artışı protesto edilerek bir an önce yapısal önlemler alınması talep edildi.

Eylem, İsviçre genelinde kadına yönelik şiddetle mücadeleye dönük ilk eylem olma özelliği taşıyor. Kadın cinayetlerine karşı yapılan yürüyüş karma katılım ile yapıldı. Saat 14.00’de Zürih Ni una Menos-Platz (eski adıyla Helvetiaplatz) meydanında toplanan eylemciler yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylemciler, ‘Sokağa çıkıyoruz çünkü pandemi ve krizden bu yana İsviçre’de ataerkil şiddet muazzam bir şekilde arttı. Kadın sığınma evleri doluydu ve bu yıl Ağustos ayına kadar geçen yılın tamamına göre daha fazla kadın cinayeti işlendi.
İsviçre’de her 10 günde bir bir adam bir kadını öldürüyor. Her hafta bir kadın cinayete teşebbüsten kurtuluyor. Vakaların büyük çoğunluğunda, öldürülen kişi, partner, eski partner veya bir kadın aile üyesidir.
Kadın cinayetleri, feminist örgütler tarafından medya raporlarına dayanarak kaydediliyor, çünkü resmi istatistikler bugün hala kayıp. Raporda farklı cinsiyet kimlikleri tanınmadığından trans, inter ve non-binary kişilerin öldürüldüğüne dair neredeyse hiçbir bilgi yok.’ ifadelerini kullandı.

Eylemde aşağıdaki talepler dile getirildi:

  • Siyasi bir terim olan kadın cinayetinin tanınması ve dolayısıyla kadınlar, lezbiyenler, inter, non-binary ve translara yönelik sistematik şiddetin tanınması
  • Cinsiyete dayalı şiddetin bir kaçış ve göç nedeni olarak kabul edilmesi
  • Kadınlar, lezbiyenler, inter, non-binary ve translar için kapsamlı bir kadın sığınma evleri ve sığınma evleri ağı ve şiddet mağdurları için 24 saat yardım hattı gibi tavsiye ve destek hizmetlerinin genişletilmesi
  • Cinsiyete dayalı şiddetin kapsamlı bir şekilde önlenmesi