fbpx

Berlin yerel koalisyon planını açıkladı: Konut firmalarının kamulaştırılması için uzmanlar kurulu kuruluyor

Paylaş

Berlin’de yerel seçimlerin ardından yapılan görüşmeler sonuç verdi ve SPD, Yeşiller ve Sol Parti’den koalisyon Berlin’i 2021-2026 arası yönetecek.

149 sayfalık koalisyon sözleşmesinde ödenebilir konut, iklim neutral şehir, güçlü ekonomi ve bir çok sosyal projeden bahsedildi.

Berlin’de halk fahiş kiralara karşı yapılan referandumda kamulaştırmaya “Evet” demişti. Koalisyon bu referanduma saygı duyacağını ve nasıl planlanacağını konuşmak için bir uzmanlar kurulu kurmayı kararlaştırdı. Bu kurulda referandumu örgütleyen inisiyatiften üyelerin de olacağı belirtildi. Ayrıca koalisyon her yıl 20 bin yeni ev yapılmasını planlıyor. 2030’a kadar 200.000 konut inşa edilmesi planlanıyor.

Vatandaşlık ve Göç

Yeni koalisyon Berlin’de vatandaşlık işlemlerini kolaylaştırmak ve merkezileştirmek için adımlar atacak. Şehir Vatandaşlık Merkezi (Landeseinbürgerungszentrum) kurularak başvuruları kolaylaştırmak ve başvuru sayısını arttırmak amaçlanıyor. Ayrıca bundan sonra vatandaşlık başvurusu için gerekli olan sürenin dolması beklenmeyecek, vatandaşlık başvuruları önceden alınabilecek. Bu kapsamda her vatandaşlık başvurusu yapana 3 ay içinde yanıt verilmesi amaçlanıyor.

Kamu binalarında hızlı randevu sistemi

Berlin yıllardır kamu binalarında randevu alamamanın sıkıntısını çekiyor. En basit ikametgah bildirimi için bile aylar öncesinden randevu almak gerekiyor, randevu sistemleri kitleniyor. Yeni koalisyon en geç 14 gün içinde herkesin randevu alabilmesini sağlayacağını taahhüt ediyor.

Berlin’de yönetim şekli

Her Almanya eyaletinde olduğu gibi Berlin’in de kendine özgü bir yönetim sistemi mevcut. Berlin şehir olmasına karşın aynı zamanda eyalet statüsünde yani bir “Şehir-Devlet” (Stadtstaat). Berlin şehri bir senato tarafından yönetiliyor ve senato bir kabine gibi işliyor. Senatonun başında Yönetici Belediye Başkanı (Regierende Bürgermeister*in) bulunuyor ve diğer koalisyon ortaklarından birer kişi de “Belediye Başkanı” (Bürgermeister*in) olarak adlandırılıyor. Bu senato üyelikleri de partiler arasında paylaşılacak.

Bettina Jarasch – Yeşiller

Berlin’in Yönetici Belediye Başkanı SPD’li eski Aile Bakanı Fransizka Giffey olacak. Yeşiller’den Bettina Jarasch ve Sol Parti’den Klaus Lederer ise diğer iki “Belediye Başkanı” olacaklar. Yönetici Belediye Başkanı olacak Franziska Giffey yaptığı açıklamada başka bir senato görevi almayacağını belirtti. Ancak eski dönem Kültür ve Avrupa’dan sorumlu Senato üyesi olan Klaus Lederer’in Belediye Başkanlığı görevinin yanında bu görevini de devam ettirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Sol Parti’li Klaus Lederer