Belarus-Polonya sınırına giden Rus gazeteci Marianna Belenkaya, Grodno’da bulunan mültecilerin Federe Kürdistan Bölgesi’nden geldiklerini ve yönetimden şikayetçi olduklarını aktarıyor.
Kommersant gazetesi muhabiri Marianna Belenkaya, Grodno’da mültecilerin yaşadığı kampı yakından gözlemledi. Kamptaki mültecilerin çoğunun Kürt olduğunu, yoksulluk ve işsizlikten dolayı geldiklerini, Federe Kürdistan Yönetimi’ni eleştirdiklerini belirtiyor. Belarus-Polonya sınırında mülteci dramı sürüyor. Soğuk hava, çaresizlik, beklenti, belirsizlik, devletlerarası manevralar mültecileri düşündürüyor. Kommersant gazetesi muhabiri Marianna Belenkaya, sınıra gitti, mültecilerin ruh halini ve yaşadıkları zor süreci yakından izledi. Belarus’a bağlı Grodno kentinin Polonya’ya yakın sınırında mülteci çadırlarını ziyaret eden Belenkaya, şunları yazıyor: “Sınıra yakın Bruzgi-Kuznitsa tarafındaki çadır kampında kalanların ağzından şu sözcükler dökülüyor: Ya sınırı açın ya da burada ölümüne bekleyeceğiz. Kamp, Belarus ve Polonya arasında metrelerce uzunluğundaki kontrol şeridi boyunca dar bir hat şeklinde yer alıyor. Bazı çadırlar nerdeyse Polonya sınır karakolunun hemen dibinde yer alıyor. Tabii arada dikenli teller var. Bölgede gazetecilerin varsayımına göre 4 bin mülteci var. Tam olarak kimse saymadı.”
Hamile kadınların yerde yattığını, hastalık ve açlıktan çok fazla hareket edemediğini ifade eden Rus gazeteci Belenkaya, kampa tek gelmenin büyük bir dezavantaj olduğunu belirtiyor. Zira kampta kalabalık olursanız hem kolay ısınırsınız hem de yiyecek dağıtılırken daha fazla gıda ürünü kapabilirsiniz. Belenkaya, 2 gün içinde 5 ton iaşe (su, konserve, yorgan) dağıtıldığını, bu hizmetin Belarus parlamentosu üst kanadı, Belarus Kızıl Haç örgütü ve sivil toplum kuruluşları tarafından sağlandığını aktarıyor. Bu konuda görüştüğü Belarus parlamentosu üst kanat mensuplarından İgor Gediç, Batılı ülkelerin sorumsuz olduğunu, mültecilerin yaşadığı ülkeleri yangın yerine çevirdiğini ve insan haklarını ihlal ettiğini dile getiriyor. Mültecilerin daha çok Dubai ve Ankara’dan Minsk’e geldiklerini aktaran Belenkaya, şunları yazıyor: “Grodno’daki mültecilerin çoğu Federe Kürdistan Bölgesi’nden. Lakin birkaç kişi Necef ve Basra’dan geliyor. İçlerinden 3 kişi de Suriyeli.”
Mültecilerin ekseriyette sefalet ve umutsuzluktan kaçıp geldiklerini paylaşan Marianna Belenkaya, görüştüğü kişilerin işsizlikten, düşük ücretten ve Federe Kürdistan Yönetimi’nden şikâyetçi olduğunu belirtiyor. Federe Kürdistan Bölgesi’nden Belarus’a ulaşmak ve kamp yerine gelmenin ayrıntılarını aktaran Rus gazeteci, bazı Kürt mültecilere dair şunları söylüyor: “Mültecinin biri Kürdistan’dan Bağdat’a gitmiş, sonrasında Dubai’ye ulaşmış ve oradan Minsk’e gelmiş. Burada havaalanında 250 dolar ödemiş. Neden bu kadar para ödediğini kendisi de bilmiyor. Yine bu kampa yarım saat uzaklıktaki bir başka kampta Mustafa isimli hemşire, havaalanında 110 dolar ödediğini belirtiyor.”
Belenkaya’nın verdiği bilgiye göre kamptan geri dönmek de oldukça zor. Belarus güvenlik güçleri geri dönüşe izin vermiyorlar. Genelde 2 haftalık verilen vizeler de bu arada bitiyor. Yani Polonya sınırını aşmaktan başka çare kalmıyor. Gazeteci Belenkaya, son olarak şu gözlemlerde bulunuyor: “Mahmut, Polonya tarafına geçmiş ancak polis onu 3 gün gözaltında tutmuş. Sonunda Belarus’a geri göndermiş. O da Grodno’ya gelmiş. Soyadı Ahmed olan bir kadının oğlu, eşi ve üç çocuğu ise kaybolmuş durumda. Kadına göre onlar Polonya tarafına geçmiş ve tutuklanmış olabilirler. Hala onlardan bir haber almış değil.”
Kaynak : MA