fbpx

Polis şiddetinin kaydedilmesinin yasaklanmasını Danıştay iptal etti

Paylaş

Türkiye’de artan polis şiddetinin ardından Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş 27 Nisan’da yayınladığı bir genelgeyle toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınmasını yasaklamıştı.

CHP ve Antalya Barosu başta olmak üzere çok sayıda baro ve sivil toplum kuruluşu enelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a dava açmıştı.

Danıştay 10. Dairesi, toplumsal olaylarda gazetecilerin ve yurttaşların video çekmesini engelleyen Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin yürütmesini durdurdu. Karar oybirliğiyle çıktı.

Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığını vurgulayan Danıştay, temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceğine hükmetti.

Kararda “Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil emniyet genel müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır.” ifadesi yer aldı.

Kararla birlikte genelgenin hükümleri artık uygulanmayacak. Danıştay genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.

Kaynak: Duvar