fbpx

Belarus Polonya sınırında 14 yaşında bir çocuk öldü

Paylaş

Belarus ile Polonya sınırında devam eden göçmen krizinde sınırda sıkışan göçmenler yaşam mücadelesi veriyor. Belarus tarafından geri dönüşlerine izin verilmeden şiddet görerek Polonya sınırına doğru yönlendirildiklerini ifade eden göçmenler Polonya sınırındaki jiletli tel ve askerler tarafından geri gönderildiklerini ifade ediyor.

Avrupa Birliği ile Belarus arasında başlayan siyasi çekişme Belarus’un sınırları açmasıyla mülteci krizi üzerinden devam ettiriliyor. Belarus göçmenlere tıbbi ve insani yardım sağlamaksızın Polonya sınırına yönlendiriyor. Geri dönmek isteyenlere izin vermeyerek şiddet uyguluyor. Polonya sınıra tel çekerek asker yığınağı yaparak göçmenlerin geçişini engelliyor. Telleri aşmayı başaranları zorla Belarus tarafına gönderiyor.

Polonya, göçmen krizini bahane ederek olağanüstü hal ilan etti, bu sebeple sınır bölgesinde yaşayanlar ve askerler hariç kimse sınıra yaklaşamıyor. Bu da olası hak ihlallerinin ortaya çıkmasını ve göçmenlere yardım edilmesini engelliyor.

Avrupa Birliği, Polonya yardım istemeden konuya müdahil olamayacağını belirterek olaya sessiz kalıyor. Avrupa Dış Sınırlarda Operasyonel İşbirliği Yönetimi Ajansı(Frontex) insanlık dramını sadece izliyor.

Havaların soğuması ile ormanlık alanda yaşam mücadelesi veren mülteciler donarak hayatlarını kaybediyor. Dün Polonya haber ajansı 14 yaşındaki Iraklı kürt bir çocuğun gece donarak hayatını kaybettiğini belirtti. Belarus tarafı bu haberi yalanladı.

Gazeteciler ve bağımsız doktorlarla birlikte sınır bölgesine girmesi yasaklanan yardım çalışanları, gerçek ölü sayısının daha yüksek olduğuna ve kış gelip donma sıcaklıklarını daha da aşağı çektikçe keskin bir şekilde artacağına inanıyor.