fbpx

Electrolux çalışanları Şili ve Meksika’da anlaşmayı kabul etti

Paylaş

Pandemi sırasında yasadışı olarak işten çıkarılan çalışanlar için yoğun bir kampanyanın ardından Şili ve Meksika’daki Electrolux çalışanları anlaşmaya vardı.

Şili’de, İsveçli çokuluslu Electrolux’ün sahibi olduğu Compañía Tecno Industrial’daki (CTI S.A.) işçiler, toplu pazarlık hakkı için uzun süren mücadelelerine son verdi.

14 Haziran’daki bir kararla, Santiago iş mahkemesi, şirketin sadece pazarlık zeminini korumak ve bir işten çıkarma ikramiyesi ve ek bir sendika katkısı ödemek olan ilk teklifini oybirliğiyle reddetti. Kararda mahkeme, Electrolux’ün bu kadar zayıf bir teklifi sunmasının yedi ay sürmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi; bu teklif de çokuluslu şirketin orijinal toplu pazarlık son tarihlerine uymaması nedeniyle reddedildi.

Şirket yönetimi ve sendika arasında hâlâ anlaşmazlık olmasına rağmen, süreç uzayıp gittiği ve yasal mücadelenin maliyetleri arttığı için işçiler Electrolux ile anlaşmaya karar verdiler.

26 Ekim’de Meksika’da, gönüllü istifayı kabul etmeyi reddeden ve davayı mahkemeye götüren işten çıkarılan altı işçi ile bir anlaşmaya varıldı. Bu, 18 ay sonra ve İsveç ve ABD’deki Electrolux yönetimi, IndustriALL ve İsveç sendikası Unionen arasında iş konseyi adına yapılan birçok toplantının ardından gerçekleşti. İşçiler, Electrolux’ün Nisan 2020’de Ciudad Juárez’deki fabrikasından haksız yere işten çıkarılmaları nedeniyle herhangi bir tazminat almamıştı.

Ancak Electrolux, işçilere haksız işten çıkarılmaları için tam tazminat teklifinde bulunmadı veya işten çıkarılma tarihinden itibaren ödenmesi gereken ücretleri ödemeyi kabul etmedi. İstedikleri her şeyi alamamış olmalarına rağmen işçiler, duruma bir son vermek ve mahkemelerde bir yıl daha geçirmekten kaçınmak için anlaşmayı imzaladılar. Altı işçi, 29 Ekim’de tazminat çeklerini aldı.

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Kan Matsuzaki”Her iki durumda da anlaşmaya varıldığı için mutluyuz. İsveç sendikaları ve Electrolux ile diyaloğumuzu sürdüreceğiz ve küresel çerçeve anlaşmamız aracılığıyla diyaloğu ve çalışma koşullarını iyileştirmenin yollarını arayacağız.” dedi.

Kaynak: http://www.industriall-union.org/

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi