fbpx

Assange: ABD’deki suçluluğun şok edici ifşaları kamuoyu fikrini değiştirecek mi?

Paylaş

Bugün, Londra Kraliyet Adalet Mahkemeleri, Julian Assange’ı ABD’li bir yargıcın önüne çıkarmak ve gazetecilik suçundan ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalmak için yeni bir girişim için zemin hazırlayacak

ABD’yi temsil eden CLAIR DOBBIN QC ve James Lewis QC, vahşi savunuculardır. Onların temyizi, uzman tanıkların uzmanlıklarını, motivasyonlarını ve itibarlarını sorgulayacaktır. Daha önceki bir duruşmada ABD ekibi, Profesör Michael Kopelman’ın Assange’ın ailesi hakkındaki gerçekleri açıklamamasının, tüm ifadesinin sorgulanmaya açık olduğu anlamına geldiğini başarılı bir şekilde savundu – seçkin psikiyatristin onun ihmali için makul bir açıklaması olmasına rağmen.

Mahkeme salonu savaşı acımasız, kısır ve halka açık olacak. Ancak son günlerde netleşen şey, Assange’ın geleceği üzerinde daha da büyük bir etkisi olabilecek başka yerlerde de aynı derecede şiddetli bir tartışmanın sürdüğü. Ancak kapalı kapılar ardında gerçekleşiyor.

Assange şu anda Londra’daki Belmarsh hapishanesinde tutuluyor ve Wikileaks’in 2010’da yayınladığı gizli dosyalarla ilgili suçlamalar nedeniyle ABD’de kovuşturmaya yönelik yasal manevraların sonucunu bekliyor. 2020’de beş hafta süren duruşmaların ardından Bölge Yargıcı Vanessa Baraitser ABD’yi görevden aldı. Avustralyalıyı iade etme başvurusu. Gerekçesi, ABD ceza rejiminin, Assange’ın “baskıcı” olarak nitelendirdiği kendi hayatına son verme olasılığını artıracağı yönündeydi. ABD’nin temyiz ettiği bu karardır.

Bununla birlikte, bu çağrıyı sürdürme niyeti, ABD müesses nizamında evrensel olarak desteklenmemektedir.

2013’te Başkan Obama yönetimi, Assange’a karşı bir dava oluşturmak için ciddi bir enerji harcadı. Sonunda “New York Times” sorunu olarak bilinen şey yüzünden düşürüldü. Wikileaks’in kurucusunu mahkemeye çıkarmak, mantıksal olarak, aynı hikayeleri yayınlayan ABD’nin en prestijli haber platformuna da aynı muameleyi gerektirecektir. Bunu yapmak, başkanın ifade özgürlüğünü savunma iddialarını geçersiz kılacaktır.

Bu suskunluk, Donald Trump’ın seçilmesiyle buharlaştı ve eski CIA başkanı Mike Pompeo’nun dışişleri bakanlığına yükseltilmesiyle daha da belirginleşti.

Böylece Assange’ı yargılamak için çılgınca bir çaba başladı. ABD’nin cinsel saldırı suçlamaları konusunda İsveç’e “eğilip dayanmadığını” asla bilemeyeceğiz – çoğu kişi öyle olduğuna inanıyor. Ancak Assange Londra’daki Ekvador büyükelçiliğine girdikten sonra, ABD adına hareket eden ajanlar büyükelçiliği dinledi, Wikileaks ortaklarını takip etti, yasadışı olarak elektronik cihazları klonladı ve DNA örneklerini çalmaya çalıştı. Yukarıdakilerin tümüne ilişkin kanıtlar Assange’ın iade duruşmalarında sunulduğunda, ABD buna itiraz etmedi.

Geçen hafta Yahoo News, “büyükelçilik yılları” sırasında CIA’in niyetlerinin muhtemelen en masumu gözetleme olduğunu bildirdi. Teşkilatın 30 eski subayıyla yapılan görüşmelere dayanan rapor, Assange’ı kaçırmak veya suikast düzenlemek için planlar yapıldığını öne sürdü. Amerikan ajanları Londra’nın merkezindeki sokaklarda ihtiyatlı bir şekilde komutları beklediler, İngiliz güvenlik servisleri “ateş olması durumunda” getirildi ve ince bir yasal gerekçeler izi bırakıldı.

Büyük bir başkentin sokaklarında bir gizli servis saldırısı olabileceği fikri açıkça korkunçtur (Ruslar görünüşe göre Ekvadorlularla Assange’ı aynı anda ülkeden çıkarmak için çalışıyorlardı).

Ortaya çıkan, Yahoo News ile konuşan kaynakların çokluğu. Bu hikayeyi kamuoyuna açıklamak için sadece CIA ile bağlantılı kişilerin koordineli bir çabasının ürünü olabilir. Ve bu, Başkan Biden’ın yönetiminin şimdi tüketildiği mücadelenin en açık göstergesidir.

Assange’ı iade etme başvurusunu reddetme kararı, Biden’ın göreve başlamasından iki hafta önce verildi. Başkan olduktan sonra davayı düşürmek mantıklı ve kolay olurdu. Belki de bu, 2013’te kovuşturma düşünüldüğünde Biden’ın şahinlerden yana olduğunu göstermez. “Suikast” hikayesi, bu kovuşturmanın derin tehlikeleri konusunda uyarıda bulunanların hala etkili pozisyonları işgal ettiğini gösteriyor.

Bu haftanın başlarında, CIA’i denetleyen ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, iddia edilen adam kaçırma ve suikast planları hakkında bilgi istedi. Başkanı Temsilci Adam Schiff, komitenin 2017’deki en kıdemli Demokratı olarak neden kaçırma ve suikast planları hakkında bilgilendirilmediğini sordu.

ABD’deki bu taze sıcaklık, sonunda Biden’ı davayı düşürmeye ikna edebilir. Yargıç Holroyd’un temyizi incelemeye gelmesi de önemli olabilir. ABD yetkilileri içinde Assange’a karşı cinayet niyeti taşıyan bazılarının olduğuna dair inandırıcı hikayeler dolaşıyorsa, iade edildiğinde adil muamele göreceği durumu kesinlikle sürdürülemez mi?

Bu iddiaların kamuoyunun Assange hakkındaki algısını değiştirme şekli de daha az önemli değil. Uzun zamandır, her yerde kendisine karşı komplolar gören ve yanlış yapamayacağına inanan gürültülü bir adanmışlar kalabalığını kendine çekmiştir. Bazıları Assange’ın ahlaki pusulasından emin olmayan veya farkında olmadan ya da başka türlü düşman yabancı aktörler için bir kanal olabileceğinden endişe duyan daha geniş halk arasında daha büyük bir şüphecilik var.

ABD’nin Assange’ı susturmaya yönelik gerçekten şok edici girişimlerine dair artan kanıtlar, liberal görüşü onun lehine değiştirebilir. Aynı zamanda, Wikileaks’in eşi benzeri görülmemiş bir ışık saçtığı modern savaşın cilasız gerçeklerine de yeni dikkat çekecek.