fbpx

Volkswagen işçi kıyımına devam ediyor

Paylaş

Avrupa otomobil tekelleri pandemi bahanesi ile, işçi kıyımlarını sürdürüyor.

Otomobil şirketleri; kemer sıkma, yeniden yapılanma, tedarik zincirlerinde problemler gibi bahanelerle işçi kıyımlarını sürdürüyor. 

Dünya çapındaki yaklaşık 500 bin çalışanı bulunan otomobil devi Volkswagen’da, bu yılın ilk yarısında 424 çalışanını işten çıkardı ve 2967’sına da uyarıda bulundu.

Öte yandan 173 kişiyi ise, mazeretsiz devamsızlık nedeniyle işten çıkardı.

Volkswagen’in 30 bin çalışanının işine son vermeyi planlandığı açıklandı. VW Yönetim Kurulu Başkanı Herbert Diess’in 24 Eylül’de yapılan Denetleme Kurulu toplantısında, yalnız Almanya’daki fabrikalarında personel sayısında 30 bin civarında azaltma yoluna gideceklerini açıklamıştı.

İşçi kıyımı derinleşiyor

Alman otomobil tekeli Volkswagen Mart ayında 5 bin işçiyi işten çıkartacağını açıklamış, karlarını katlamalarına rağmen bunun “Kemer sıkma politikaları”, “Yeniden yapılanma” kapsamında olacağını söylemişti. 

Volkswagen İşçi Şefi Gunnar Kilian konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Elektrikli otomobil ve mobilite teknolojilerine yaptığımız yoğun yatırılar sayesinde otomotiv sektörünün öncülerinden biri haline geldik. Fakat bu değişim önemli maliyet kısıtlamalarını da beraberinde getiriyor” gerekçesine sarılmış, bahsi geçen işten çıkarmanın bir kısmını emeklilik yaşları yaklaşan işçiler ile anlaşarak, kalan kısmı ise sözleşmeli çalışanlar üzerinden gerçekleştirileceği ifade edilmişti.

Kaynak: Yaşanacak Dünya