fbpx

ABD ve BM’den Sudan’da darbecilere ‘Başbakan Hamduk’u serbest bırakın’ çağrısı

Paylaş

Sudan’da ordu, iç savaşı önlemek için yönetime el koyduklarını söylerken, darbe karşıtları Salı günü de sokaklarda protesto gösterileri düzenledi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı, darbecilerin lideri General Abdulfettah el-Burhan, Salı günü düzenlediği düzenlediği basın toplantısında, siyasi grupların sivilleri, güvenlik güçlerine karşı kışkırttığını savundu.

Görevden alınan Başbakan Abdullah Hamduk’u evinde tuttuğunu açıklayan el-Burhan, Hamduk için “Sağlığı iyi. Bugün evine dönecek. Evinde kalsaydı, zarar görebilirdi” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Pricea Salı günü Hamduk’un ve ordunun gözaltına aldığı diğer sivillerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Hamduk’un derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

El-Burhan dün sivil yönetimi feshetmiş, ve olağanüstü hâl ilan etmişti. Daha sonra ise Temmuz 2023’te yapılması planlanan seçimlerle birlikte Sudan’ı sivil yönetime geçirme konusunda kararlı olduğunu söylemişti.

Sudan’da gözaltına alınanlar arasında Başbakan Abdullah Hamduk’un yanı sıra onun eşi ile kabine üyeleri ve bazı partilerin liderleri de var.

Sudan’da darbe sonrası başkent Hartum’da başlayan protesto gösterileri bugün de sürüyor.

Hartum’da ve ülkenin diğer bölgelerinde yolları kapatan protestocular, “Geçmişe dönmek bir seçenek değil” ve “Askeri yönetime hayır” sloganları attı.

Daha önce askerlerin kalabalığa ateş açması sonucu en az 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Protestolara çok sayıda kadın da katılıyor.