fbpx

Fransa’da Aşırı Sağcı RN Partisi’ne Polis Baskını: Seçim Finansmanı Mercek Altında

Paylaş

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) Paris’teki merkezine mali polis baskın düzenledi. 2022 ve 2024 seçimlerine ilişkin finansman soruşturması sürerken, Avrupa Parlamentosu fonlarının kötüye kullanımı da gündemde. RN lideri Jordan Bardella ise “siyasi taciz” suçlamasında bulundu.

Parti merkezine sabah baskını

Aşırı sağcı RN Partisi Genel Sekreteri Jordan Bardella, X hesabından yaptığı açıklamada, 8 Temmuz sabahı saat 08.50 itibarıyla yaklaşık 20 mali polisin, iki soruşturma hakimi eşliğinde parti merkezinde arama gerçekleştirdiğini duyurdu.

Polisler, parti yöneticilerinin ofislerinde de inceleme yaptı; tüm muhasebe kayıtlarına, yazışmalara ve belgelere el koydu. Bardella, aramanın gerekçesinin henüz açıklanmadığını, ancak partinin seçimlerle ilgili tüm evraklarının zaten yargı makamlarının elinde olduğunu söyledi.

Bardella: “Bu bir siyasi baskı operasyonudur”

Bardella, yapılan işlemi “siyasi taciz” olarak niteledi:

“Bu, çoğulculuğa ve demokratik değişime yönelik ciddi bir ihlaldir. 5’inci Cumhuriyet döneminde hiçbir siyasi hareket bu kadar sistematik baskıya maruz kalmadı.”

Açıklamasında, yargı ve polis operasyonlarının seçim dönemine denk gelmesine dikkat çeken Bardella, yargının tarafsızlığına dair soru işaretleri doğduğunu ima etti.

Soruşturmanın odağında seçim finansmanı var

Fransız medyasında yer alan haberlere göre, söz konusu baskınlar, RN partisinin 2022 ve 2024 seçimlerindeki finansmanına yönelik 3 Temmuz 2024’te başlatılan adli soruşturma kapsamında yapıldı.

Soruşturma kapsamında, partinin bireysel krediler yoluyla kampanyalarını yasal sınırların üzerinde finanse edip etmediği inceleniyor. Seçim finansmanında şeffaflık ve kamu denetimi ilkelerinin ihlal edilip edilmediği soruşturuluyor.

AB fonları ve yolsuzluk iddiaları da gündemde

Ulusal Birlik Partisi yalnızca ulusal düzeyde değil, Avrupa düzeyinde de yargının radarında. Avrupa Birliği Kamu Savcılığı Ofisi (EPPO), RN’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki müttefiki olan Kimlik ve Demokrasi (ID) grubuyla bağlantılı yolsuzluk iddiaları üzerine ayrı bir soruşturma başlattığını doğruladı.

Partinin eski lideri Marine Le Pen ise 2004–2017 yılları arasında Avrupa Parlamentosu fonlarını kötüye kullanmaktan Fransız mahkemesi tarafından suçlu bulunmuştu. Le Pen’in ve partinin geçmişi, aşırı sağın yalnızca söylemde değil, kaynak kullanımında da şeffaflıktan uzak olduğu yönünde eleştirilere neden oluyor.

Yorum: Aşırı sağ iktidar yürüyüşünde yargı engeline mi takılıyor?

RN’nin 2024 erken seçimlerinde oylarını artırarak iktidara yürüme iddiasında olduğu bir dönemde gelen bu baskın, Fransa’da demokrasinin geleceğine ilişkin önemli soruları da beraberinde getiriyor.

Bir yanda hukukun üstünlüğü ve şeffaflık ilkeleri, diğer yanda ise aşırı sağın “mağduriyet” söylemiyle kurumsal denetimi itibarsızlaştırma çabası… Soruşturmanın sonuçları, yalnızca RN için değil, Avrupa’da yükselen aşırı sağ politikaların geleceği açısından da kritik olabilir.