fbpx

300 Afgan çocuk ve kadın Pakistan cezaevlerinde tutuluyor

Paylaş

Pakistan Ulusal İnsan Hakları Komisyonu’nun (NCHR) yayınladığı en son rapora göre, ülkeye yasadışı yollarla giren Afgan vatandaşları yerel cezaevlerinde tutuluyor. Bu durumdan muzdarip olanlar arasında tıbbi yardım arayan çok sayıda hamile kadın da dahil olmak üzere çok sayıda kadın ve çocuk var.

Karaçi hapishanesinin şu anda çok fazla Afgan kadın ve çocuğu tuttuğu ve amaçlanan kapasitesinin çok ötesine geçtiği bildiriliyor. Şu anda, Pakistan’ın Sind eyaletinin başkentindeki Karaçi merkez hapishanesinde en az 139 Afgan mülteci kadın ve 165 küçük çocuğu olduğu bildirildi.

Bu tutuklulardan şimdiye kadar sadece 59’unun yasaları çiğnemekten hüküm giydiği bilinirken, geri kalan 83’ünün yargılanma süreci devam ediyor. Hem sivil toplum üyeleri hem de politikacılar ülkelerine girmesine izin verilen Afgan sayısını sınırlamak için baskı yaptıklarından, suçlamalarının tümü büyük ölçüde Pakistan’a yasadışı girişle bağlantılı.

Cezaevinde anneleriyle birlikte tutulan 165 küçük çocuğun tamamının dokuz yaşının altında olduğu bildiriliyor. Bununla birlikte, NCHR’ye göre, cezaevinde yargılanmaya hak kazanan 14 ila 18 yaşları arasındaki en az 111 Afgan çocuk daha var.

NCHR raporu, 92’sinin yasaları çiğnemekten hüküm giydiğini, 19’unun ise hâlâ yargılanmayı beklediğini söylüyor.

Yardıma muhtaç hamileler
Son birkaç ayda birçok Afgan Pakistan’a geçti. Bazıları kendi ülkelerindeki Taliban yönetiminden kaçarken başka yerlere gitmeyi umuyor. Diğerleri, komşu Afganistan bir insani krize daha da sürüklenirken, Pakistan’da daha iyi sağlık tesisleri ve çalışma fırsatları arıyor.

Pakistanlı insan hakları aktivisti Muniza Kakar’a göre, hapishanedeki tutukluların %70’inden fazlası şimdi Afganistan’a dönmek istediğini ifade etti.

Kakar, bazı kadın tutukluların mahkemeden sonra sınır dışı edilme emrini beklediklerini ancak “hamile olduklarını, tıbbi bakıma ihtiyaçları olduğunu ve sağlıklı bir ortamda olmaları gerektiğini” sözlerine ekledi.

BMMYK ‘zorla geri göndermelerin askıya alınması’ çağrısında bulundu
Bu arada Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi (BMMYK), Pakistan’da gelişen bu durum hakkında yorum yaptı ve “son derece endişeli” olduğunu belirtti.

Ajans, “BMMYK, küresel düzeyde devletlere, güvenlik durumu, hukukun üstünlüğü ve insan hakları durumu önemli ölçüde iyileşene kadar Afgan vatandaşlarının ve eski Afgan mutat sakinlerinin zorla ülkelerine geri gönderilmesini askıya alma çağrısında bulundu.”

Pakistan, yaklaşık yarısı UNHCR’ye kayıtlı olan üç milyondan fazla Afgan mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: Infomigrant

Çeviri: Gaste Avrupa