fbpx

İsviçre erkek şiddetinden dolayı iltica eden Ruşen’i Türkiye’ye deport etmek istiyor

Paylaş

İsviçre’ye erkek şiddetinden kaçarak sığınan Ruşen Subaşı, bugün sabah saatlerinde Zürih Havalimanı’na götürülerek Türkiye’ye deport edilmek istendi. Bern Kadın Dayanışması, Subaşı’nın iadesinin “bir kadını ölüme göndermekle eşdeğer” olduğunu belirterek, acil müdahale çağrısı yaptı.

Ruşen Subaşı ve annesi Songül Subaşı, Türkiye’de aile içi şiddet ve ölüm tehditleri nedeniyle İsviçre’ye iltica etmişti. Ancak iltica talepleri, yetkililerce “can güvenliği tehlikesi yok” gerekçesiyle reddedildi ve her iki kadın Bern’deki bir deportasyon kampına alındı.

Bugün sabah saatlerinde, annenin kampta bulunmadığı bir anda polis tarafından kampa baskın yapıldı ve Ruşen Subaşı gözaltına alındı. Ardından, Türkiye’ye gönderilmek üzere Zürih Havalimanı’na götürüldü.

Bern Kadın Dayanışması, bu tür uygulamaların, ataerkil şiddetten kaçan kadınların yaşam haklarının ihlal edildiğine işaret ettiğini vurguladı. Dayanışma grubu, Ruşen’in 25 Kasım 2024 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yaptığı konuşmayı da hatırlatarak, “Bizi ölüme geri göndermeyin” sözlerini kamuoyuna tekrar duyurdu.

Ruşen Subaşı 5 Aralık 2025’te şiddete uğrayan kadınların deport edilmesine karşı Bern Kadın Dayanışması’nın yaptığı basın açıklamasında Türkçe metni okumuştu

Kadın örgütleri, Subaşı’nın deportasyonunun derhal durdurulmasını ve Ruşen Subaşı’ya iltica hakkı tanınmasını talep ediyor.

Basın Açıklamasının Tam Metni:

08.07.2025, Bern
Kız kardeşimiz Ruşen Subaşı’nın deportunu durdurun!

Erkek şiddetinden kaçarak yaşamak için İsviçre’ye sığınan Ruşen Subaşı Türkiye’ye iade edilmek, yani belki de ölüme gönderilmek üzere Zürich Havaalanına götürüldü. Kızkardeşimiz Subaşı bir süredir Bern’de bir deport kampından tutuluyordu.

Ruşen Subaşı babası tarafından şiddete uğradığı ve ölümle tehdit edildikleri için annesiyle birlikte İsviçre’ye iltica etmişti. Türkiye’de yaşanan pek çok kadın cinayetini yok sayarak anne Songül Subaşı ve Ruşen Subaşı’nın iltica talebine “can güvenliği sorunu yoktur” denilerek önce ret, sonra da deport kararı verildi. Anne ve kızı bir süredir deport kampında tutuluyordu.

Anne Subaşı’nın kampta bulunmadığı bir anda polis kampa baskın düzenleyerek Ruşen Subaşı’nı gözaltına aldı ve Türkiye’ye iade etmek üzere Zürich Havaalanına götürdü.

Ruşen’in ya da can güvenliği yaşadıkları için İsviçre’ye sığınan kadınların yeniden geldikleri ülkeye deport edilmesi, bu kadınların ölüme gönderilmesi anlamına gelmektedir.

Bizzat Ruşen Subaşı arkadaşımız 25 Kasım 2024 Kadına karşı erkek ve devlet şiddetiyle mücadele gününde okuduğu bildiriyle bu durumu anlatmış, “bizi ölüme geri göndermeyin” demişti.

Ruşen Subaşı’nın deport edilmesini durdurun!
Ruşen Subaşı’na özgürlük!

Bern Kadın Dayanışması

Açıklamanın Almancası:

Stoppt die Deportation unserer Schwester Ruşen Subaşı!

Ruşen Subaşı ist vor patriarchaler Gewalt geflohen und hat in der Schweiz Schutz gesucht. Heute wurde sie zum Flughafen Zürich gebracht, um in die Türkei deportiert zu werden – das bedeutet für sie Lebensgefahr.

Unsere Schwester Ruşen wurde seit einiger Zeit im Ausschaffungslager in Bern festgehalten. Gemeinsam mit ihrer Mutter Songül Subaşı stellte sie in der Schweiz einen Asylantrag, nachdem beide in der Türkei vom Vater massiv bedroht und misshandelt worden waren.

Die Asylbehörden ignorierten die Realität struktureller patriarchaler Gewalt in der Türkei sowie die alltäglichen Feminizide – und lehnten den Antrag mit der Begründung ab, es bestehe „keine Gefährdung“. Auf diese Ablehnung folgte die Entscheidung zur Deportation.

Heute, in Abwesenheit ihrer Mutter, wurde Ruşen von der Polizei aus dem Lager geholt, inhaftiert und zur Deportation an den Flughafen Zürich gebracht.

Die Deportation von Frauen*, die vor patriarchaler Gewalt geflüchtet sind, bedeutet, sie zurück in lebensbedrohliche Verhältnisse zu zwingen. Sie ist Teil einer unmenschlichen und sexistischen Migrationspolitik, die Überlebende systematisch entrechtet und retraumatisiert.

Ruşen Subaşı selbst hat am 25. November 2024 – dem internationalen Tag gegen patriarchale Gewalt – öffentlich ihre Geschichte erzählt und gesagt:
„Schickt uns nicht zurück in den Tod!“

Wir fordern:
Stoppt die Deportation von Ruşen Subaşı sofort!
Asyl ist ein Recht – patriarchale Gewalt ist ein anerkannter Fluchtgrund!
Freiheit und Schutz für Ruşen Subaşı – jetzt!

Frauen Solidarität Bern

Açıklamanın linki: Ruşen Subaşı’na özgürlük!